20 Април 2024събота08:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Бактериите обичат да се "крият" на топло и влажно

Повече микроби има в кухненската мивка, отколкото в тоалетната?!?

/ брой: 134

автор:Аида Паникян

visibility 1523

Колкото по-често почистваме, толкова по-малък е шансът да се разболеем. Особено, ако някой член на семейството е заболял от грип. Тогава бактериите са навсякъде. Но не бива да прекаляваме с препаратите, защото могат да предизвикат алергични и други неприятни реакции.
Но колкото и да е чиста една къща, факт е, че кухненската дъска за рязане съдържа в пъти повече микроби от седалката на тоалетната чиния.
Една от челните позиции в своеобразната класация на най-мръсните места в една къща заема кухненската гъба. Иронично това е едно от средствата, което най-често използваме за почистване, но оказва се, че вместо да чисти, то по-скоро разнася микробите из къщи. Микробиолози от университета в щата Аризона установили, че дори по гъбите, които са използвани само за един ден, се съдържат достатъчни микроби, за да разболеят всеки. В кухненската гъба или парцал се създава благоприятна среда за развитието, особено на фекалните бактерии E.coli и стрептококи. Като цяло най-замърсеното на болестотворни микроорганизми помещение в дома е именно кухнята.
Кухненската дъска за рязане също е източник на голям брой вредни бактерии. За да ограничите тяхното разпространение, изтърквайте я добре и я измивайте с гореща вода след всяко използване. Това се отнася както за дървените, така и за пластмасовите. Специалистите препоръчват да не режем зеленчуци или хляб върху дъската непосредствено след като е използвана за рязане на месо - по този начин рискуваме да пренесем салмонелни бактерии в салатата.
Кухненската мивка трябва да бъде добре измивана всеки ден, кухненският под - поне веднъж в седмицата, а кухненското кошче трябва да се изхвърля и почиства поне 2-3 пъти седмично. Гъбите и парцалите в кухнята трябва да се дезинфекцират, най-малкото с помощта на специален разтвор или поне белина. Батерията на мивката, дръжката на хладилника, масата и фугите на пода са също любимо място на патогенните микроорганизми. Обикновено в кухненската мивка виреят повече фекални бактерии отколкото в тоалетната.

Банята

Статистиката показва, че в нея има по-малко бактерии, отколкото в кухнята. Причината за това е, че хората най-често използват антибактериални почистващи препарати в тоалетната и банята. Ако това не се прави, фекалните бактерии лесно могат да се разпространят чак до четката за зъби. Местата около каналите и ръбовете на душа трябва да се почистват най-често, защото бактериите обичат да се "крият". Обикновените почистващи препарати са предпочитани за ползване в кухнята пред антибактериалните, защото последните могат да променят баланса на бактериалните популации, убивайки т.нар. добри бактерии. В действителност, макар и да звучи парадоксално, бактериите са нормална и жизненоважна част от живота ни. Освен това, колкото повече

антибактериални

агенти използваме, толкова повече допринасяме за развитие на антибиотична резистентност в организма си.
Трябва да сме наясно с факта, че има болестотворни организми навсякъде около нас, но рискът те да предизвикат заболяване по правило е по-скоро минимален. Въпреки това болестите, причинени от бактерии от обкръжаващата ни среда, обикновено протичат изключително тежко. Най-рискови групи са малките деца и възрастните хора, както и тези, чиято имунна система е отслабена по някаква причина.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ