19 Април 2024петък02:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хърватия на финал

"Шахматистите" предизвикаха частичен "Брекзит" след обрат срещу Англия

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 399

Хърватия обърна Англия с 2:1 и за първи път в историята си се класира за финала на 21-вото световно първенство по футбол в Русия. Пред близо 78 000 зрители на стадион „Лужники“ в Москва, „шахматистите“ предизвикаха частичен "Брекзит" след продължения и подобриха най-големия си футболен успех от Франция 1998, когато при дебюта си на Мондиал заслужиха третото място. Англичаните пък пропуснаха възможността да се класират за втория си финал след 1966 г., когато като домакини спечелиха и единствената си титла.
"Трите лъва" започнаха перфектно мача и откриха още в 5-ата имн. Тогава капитанът на Хърватия Лука Модрич фаулира Деле Али на границата на наказателното поле и турският арбитър Джунейт Чакър отсъди пряк свободен удар в полза на англичаните. Защитникът на Тотнъм Киърън Трипиър шутира блестящо над стената и не остави шанс на вратаря Даниел Субашич. До почивката играта бе равностойна, като хърватите опитваха да намерят пролуки в добре организираната отбрана на съперника, но без особен успех. Селекцията на Гарет Саутгейт пък използваше всяка удобна възможност, за да контраатакува.
След паузата „шахматистите“ засилиха темпото и успяха да изравнят. Десният бек Шиме Върсалко проби и центрира в наказателното поле, където Иван Перишич (69) ефектно засече топката от въздуха и простреля Джонатан Пикфорд. След няколко минути отново Перишич се озова на чиста позиция, но уцели левия стълб на английската врата.
Редовното време завърши 1:1, а в продълженията публиката вече се готвеше отново да гледа дузпи, помогнали в шампионата 2 пъти на Хърватия и веднъж на Англия. Решаващият момент в двубоя обаче дойде в 109-ата мин., когато Перишич изведе на чиста позиция Марио Манджукич и нападателят на Ювентус умело прати топката под плонжа на Пикфорд за триумфа на Хърватия.
В спора за титлата в неделя, отново на „Лужники“ от 18„00 ч., тимът на Златко Далич ще спори за титлата с Франция. Англия, както преди 28 години, ще спори утре за бронзовите медали срещу Белгия.




Марио Манджукич матира вратаря на Англия Джордън Пикфорд в продълженията и носи победата на Хърватия с 2:1 в полуфинала на световното, игран на стадион "Лужники" в Москва


"13-ият воин"
Хърватите станаха тринадесетият отбор и първи на Балканите, достигнали финал на световно първенство. Рекорда държи Германия (и като ФРГ) с 8, пред Бразилия 7, Италия 6, Аржентина 5, Франция и Холандия по 3, Уругвай, Чехословакия и Унгария по 2, Англия, Испания, Швеция и Хърватия по 1. С 5 световни купи е Бразилия, пред Германия и Италия по 4, Аржентина и Уругвай по 2, Франция, Англия и Испания - по 1.

Ние сме "Ватрените", луди сме и написахме история
Цяла Хърватия изпадна в делириум след победата на "шахматистите" с 2:1 след продължения над Англия на полуфинала в Москва.
"Ние сме "Ватрените" ("огнените"), луди сме и написахме история", излезе на първа страница на "Jutarnji list" след историческото класиране на отбора на финал на световното първенство. Празненства имаше във всеки хърватски град, а местните медии смятат, че едва ли ще са много хърватите, които ще работят до финала в неделя, че и в понеделник, ако го спечелят.
"Съборихме Англия", "С господ напред ставаме шампиони", "Ние сме в пламъци, но не сме изгорели". Това са само част от заглавията в пресата в Загреб вчера. В хотела на футболистите пристигна любимият им изпълнител Младен Гърдович, който се качи на масата и пя заедно с футболистите.
Десетки хиляди хървати празнуваха по площадите и улиците във всички градове на страната през нощта. "Хърватия", "Майстори", "Юнаци", бяха най-честите скандирания, заедно с имената на футболистите и селекционера Златко Далич.

Слуд триумфа
Златко Далич (селекционер):
"Поздравявам момчетата. Те не са нормални! Аз нищо не направих. Те направиха всичко! Това, което направиха, е истинска фантазия."
Героят Марио Манджукич: "Невероятно е. Говорихме си с останалите момчета и още не осъзнаваме какво сме направили. Това е чудо. Само много голям отбор може да постигне това, което сторихме ние. Бяхме изключително смели и играхме със сърце. Сега цяла Хърватия празнува, радват се и много наши сънародници в чужбина. Три пъти изоставахме в резултата след групите и три пъти намирахме начин да излезем победители. Борим се като лъвове, така ще е и във финала."


Иван Ракитич:

"Това беше една незабравима вечер, ние заслужихме тази победа, защото работихме много. Показахме силата си, нашата физическа подготовка, издържахме три мача по 120 минути. Бяхме по-добри от началото на второто полувреме и победихме заслужено. Сега ни остана един мач, който трябва да спечелим. Франция разполага с много силен отбор с отлични играчи. Можем да ги победим, само ако покажем най-добрата си игра и не допускаме грешки."

Шиме Върсалко:
"Това беше труден мач, изразходихме много енергия. Не беше лесно да се върнем в мача, след като Англия поведе, но го направихме. Вероятно ни подцениха малко, но ние се доказахме на терена. Това е най-важното."

Гарет Саутгейт (селекционер на Англия):

"Разбира се, мач за третата позиция не е това, за което мечтаеш. Имаме 2 дни за подготовка. Без съмнение, ние желаем да демонстрираме своята гордост и да се изявим по най-добрия начин на терена. Когато обличаш фланелката на националния отбор, винаги си прицелен в победата. Ще направим всичко необходимо, ще бъдем готови. Работихме много, направихме големи стъпки напред заедно с нашите запалянковци. Искаме да продължим да вървим напред. Хари Кейн хвърли всичките си сили. Той игра много добре на този турнир и не мога да искам повече от него - нито като човек, нито като капитан. Той направи всичко, което беше нужно. Искаме да станем отбор, който влиза в 1/4 финали, 1/2 финали и финали. Това е нашата дългосрочна цел. Вече доказахме, че това е възможно. Сега имаме нови ориентири, ново ниво на надежди. Гордея се с футболистите ми. Не сме идеален отбор, все още не сме в пика си. Трябва да вървим напред. Удаде ни се да надиграем отбори, които досега не бяхме побеждавали. Мисля, че и следващият ни мач ще бъде много интересен. Играем зрелищен атакуващ футбол, създаваме положения във всеки мач. Преимуществото ни при стандартните положения е чудесно, но ние акцентирахме в това на тренировките."

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ