06 Май 2024понеделник14:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Валентин Ламбев:

ГЕРБ източват безскрупулно финансовия ресурс на страната

БСП ще продължи да алармира и да осветява далаверите на управляващите, заяви депутатът от "БСП за България"

/ брой: 134

автор:Юлия Кулинска

visibility 72

ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ е роден в Свищов. От 35 години живее и работи във Велико Търново. Завършил е ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" и има магистърска специализация в СА "Д.А. Ценов" в Свищов, специалност финанси и международни икономически отношения. Бил е управител на частна фирма. Член е на БСП от 2001 г. Бил е общински и областен председател на социалистическата партия и ръководител на групата съветници във Велико Търново. Депутат в 44-то НС. Член на комисията по бюджет и финанси. Владее английски език.

"Лъвският пай от нашите данъци е предоставен на кохорта от дистрибутори на политическо влияние"

- Г-н Ламбев, ГЕРБ поискаха промяна на акциза на бездимните цигари в средата на бюджетната година. Само грижата за пълненето на бюджета ли е причината?
- Искам да припомня, че именно ГЕРБ бяха инициатори за приемането на тази редуцирана ставка за т.нар. бездимни цигари в края на 2017 г. Отново те предлагат в средата на бюджетната година рязко да бъде вдигната акцизната ставка за бездимните цигари. ГЕРБ предлагат акцизът за нагреваемите тютюневи изделия да се повиши от 1 октомври 2018 г. и сегашните 152 лв. за килограм тютюн да станат 177 лв. Зад всичко това прозира неискреният мотив колко са загрижени за увеличение на приходите в бюджета с около 15 млн. лв.
Първо, предложението на управляващите е нарушение на Закона за държавния бюджет. Второ, е нарушение на установената повече от 25 години практика да не се вдигат данъци и акцизи преди подготовката на бюджета за следващата календарна година. Колкото и да се оправдават и да маниерничат, че са загрижени за пълненето на бюджета, причините, които изтъкват и с които оправдават искането си, са несъстоятелни. Зад тях прозира неприкрит лобизъм в полза на производителите на т.нар. конвенционални цигари.
Не на последно място, поправката в Закона за акцизите и данъчните складове не е в интерес на хората и тяхното здраве, защото вече има независими изследвания, които доказват, че бездимните цигари са доста по-безвредни от конвенционалните. От световния концерн "Филип Морис Интернешънъл" съобщиха преди дни, че лабораторни изследвания сочат, че иновативният им продукт отделя с 90 до 95 на сто по-малко катран и други вредни вещества. Ще припомня на ГЕРБ, че премиерът Бойко Борисов неведнъж е декларирал, че здравето на българите е най-важно и с този мотив се опълчи на коалиционния си партньор Валери Симеонов, който предложи пушенето да се върне в отделни зали в заведенията. Явно за управляващите мнението на лидера им няма никакво значение.
Вносителите на бездимни цигари обясняват, че при сегашното положение плащаният за тях акциз е 0,93 ст. за кутия стикове, а с промяната ще стане 3,45 лв. От тази сметка излиза, че поскъпването на сегашната кутия стикове с цена от 5,50 лв. ще е с 2,52 лв., но според анализатори на бранша повишаването на цената ще е много по-голямо, което ще направи непродаваем едва прохождащият на българския пазар иновативен продукт. Повишаването на акциза може да доведе и до увеличаване на контрабандата на бездимни стикове, което всъщност ще има обратен ефект за хазната, смятат други експерти.
- Не е ли това предложение "червена лампичка", че предстои актуализация на бюджета за тази година?
- Внимателно следя изпълнението на бюджета. Независимо от бодрите докладвания на министъра на финансите, че има преизпълнение на приходите в частта с данъците и в частта с акцизите, прави впечатление, че независимо от постоянното увеличение на акцизите и от увеличението на потреблението на акцизни стоки, се наблюдава намаление на приходите от тях, което подсказва, че контрабандата се вихри с пълна сила.
Според данните, които БНБ и Министерството на финансите публикуваха, става ясно, че ония 16 млрд. лв., които Борисов взе като заем, вече са изконсумирани, без да е създадена добавена стойност. В хипотеза сме на липса на достатъчен паричен поток на приходи и най-вероятно към края на втората половина на годината ще има актуализация на бюджета.
- Къде всъщност изтичат парите?
- В множеството нереформирани сектори, в които се наливат пари като вода в пясък. Все още царува порочната практика да се раздават пари от бюджета с постановления на Министерския съвет. Това се случва и в трите кабинета на ГЕРБ в нарушение на бюджетната политика. Тази практика е много актуална в сегашното правителство и БСП нееднократно сигнализира и предупреждава за нарушението. Ще продължаваме да го правим и занапред. Средствата се отпускат на "наши" хора, разбирай кметове, и в същото време се наказват общини, единствено и само защото избраният местен управник не е от управляващата партия.
Лъвският пай е предоставен в ръцете на кохорта от безскрупулни дистрибутори на политическо влияние, чрез контрол върху финансови потоци и раздути обществени поръчки. Ето къде са парите, всъщност малка част от тях, при това по данни не от средствата за масова информация, а от институциите на българската държава под управлението на ГЕРБ и тези на ЕС.
- Дайте примери...
- Първи пример. В официално писмо от март 2018 г. директорът на НАП признава, че само за периода 2011-2017 г. несъбраният ДДС е близо 4,4 млрд. лв. Това е почти целият бюджет на държавата за здравеопазване за една година.
Втори пример. В годишния доклад за 2017 г. Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ констатира за България наличие на 110 транзитни операции, докладвани от Агенция "Митници" в България, за които е установено, че нито превозните средства, нито стоката някога са били физически представени на митницата. Щетите за държавата само от един ТИР с контрабандни цигари е около 2,5 млн. лв.
Широкоизвестен е третият пример с българската акцизна централизирана информационна система БАЦИС, приета през 2013 г. В доклад на ДАНС бе констатиран хаос и многобройни възможности за пробиви в системата, дали възможност за манипулиране и изтриване на данни за дължими акцизи, водещи до щети за стотици милиони за държавата. Само за шест месеца от системата са изчезнали около 300 000 транзакции.
Четвъртият пример е, че в последните 10 години акцизните ставки за горивата и цигарите са увеличавани неколкократно. Очевидно става въпрос за невъзможност или нежелание за справяне на правителството с контрабандата и допуснати множество измами, ощетяващи всички нас.
Това е незначителна извадка от схемите за източване на финансовия ресурс, събрана само в четири примера, които ясно онагледяват къде отиват парите и защо БСП поиска вот на недоверие на кабинета. И той беше заради невъзможността на правителството да осигури финансовата сигурност на страната, устойчивото функциониране на обществените системи, респективно - най-неотложните задължения на държавата към обществото.
- Вие сте народен представител от Великотърновския избирателен район. Как ще коментирате управлението на ГЕРБ в областта?
- ГЕРБ управляват във Велико Търново вече близо седем години. Страшно много пари, огромен ресурс по европейските програми беше насочен към общината. Прави впечатление обаче, че проектите не създават устойчивост и не водят до трайно по-добър начин на живот за хората.
Може би ще влезем в хипотезата на целесъобразност, но например с близо 50 млн. лв., които общината усвоява ударно по програмата "Региони в растеж", се правят проекти, които не са достатъчно значими и които не решават натрупалите се от десетилетия проблеми във Велико Търново. Давам като пример паркирането, новата транспортна схема, обществения превоз в общината, доизграждането на канализацията във Велико Търново, която сега е изградена наполовина.
- Кои са основните проблеми, които хората поставят при срещите си с вас?
- Основният проблем, който е и бичът на нашето съвремие, е бедността, безпаричието. Не коментирам само пенсионерите, които четири десетилетия градиха България и сега са оставени да мизерстват. Говоря като цяло за всички хора, които живеят с усещането, че са изоставени, че са забравени, живеят без перспектива и без надежда за по-добър живот за тях и за техните деца.
И веднага влизам в конкретиката - изключително лоша пътна инфраструктура, без значение дали е републиканска или общинска, липса на перспектива, на работни места, които да осигуряват приличен доход за нормален живот, усещане за пълен хаос в институциите, за липса на адекватност и на предсказуемост в тях. Българите все повече усещат, че институциите съществуват и работят за самите себе си, а не за хората, заради които са създадени, за да решават техните проблеми, нужди, потребности и т.н.
- Задава ли се предсрочен вот? Управляващата коалиция се тресе от всекидневни скандали?
- Управляващата коалиция не е създадена, за да следва определени политики. Не е създадена на базата на определени принципи и идеи. Тя се основава на база частните интереси на отделните партии и на отделните нейни членове. Тя съществува като група за консумация на власт и пари.
Съвсем резонно възниква въпросът доколко  коалицията може да бъде устойчива, след като не решава проблемите и не предлага работещи политики. Проблемите се задълбочават, основните системи в държавата не работят, безпаричие предстои в държавния бюджет. Можем да предположим с голяма вероятност, че на тази коалиция й предстоят трудни времена и мисля, че тя няма да има ресурса и кредита на доверие на обществото да работи пълен мандат.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1826

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1784

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1608

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1903

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2077

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1696

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1745

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1975

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1737

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1921

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ