25 Април 2024четвъртък15:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изложба в Барселона представя музата на Дали

200 експоната, свързани с Гала, са изложени в Националния музей на изкуството на Каталуния

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 815

В Барселона е подредена любопитна изложба (5 юли - 14 октомври), посветена на съпругата, муза, модел и мениджър на известния сюрреалист Салвадор Дали. Сред близо 200 експоната - картини и рисунки на Салвадор Дали, са изложени и работи на Макс Ернст и фотографии на Ман Рей, Сесил Бийтън, а също някои от забележителните тоалети на Гала. Голяма част от тях идват от водещи музеи в света, включително центъра "Помпиду" в Париж, "Рейна София" в Мадрид и музея "Тисен-Борнемис", съобщава ArtPrice.
С най-важната жена в живота си Дали се запознава, когато тя все още е съпруга на Пол Елюар. Тази фатална жена завърта главите на трима гении - Дали, Пол Елюар и Макс Ернст. Образована, еманципирана, като съпруга на Елюар тя влиза в света на изкуството в Париж. Елюар е първият, който я нарича Гала, както предпочитала да нарича Елена Дяконова майка й, Гала с ударение на последната сричка. Макар Дали да е по-млад от нея с десет години, той не иска да я дели с никого. Гала му носи късмет, след като се запознава с нея, кариерата му полита към небето. Тя успява да заинтригува светското общество с работата на младия каталунец и му спечелва първите почитатели, посещава галерии и колекционери и убеждава парижките бохеми в гения на своя любовник. Гала подкрепя екстравагантния имидж на мъжа си, който става неразделна част от неговото изкуство. Всъщност тя е мениджър на Дали от много години и е много успешна. Но преди всичко тя остава негова муза.
За художника Гала не само е вдъхновение, не само модел, но и негов медиум, материална глина, от която извайва мечтите си. Двамата постепенно се превръщат в художник. Дали е първият, който подписва работата си с "Гала - Салвадор Дали" (1930), определяйки жена си за съавтор.
След щастлив и дълъг живот, пътувайки между домовете си в Париж и Ню Йорк, в края на дните си те избират да живеят отделно един от друг. Дали купува за музата си замък в Пубол. Няколко години Гала живее в собствената си стая, опитвайки се да открие друг бъдещ гений, както някога е направила с Елюар и Дали. Все пак накрая се връща при Дали. Напуска този свят през 1982 г. (Салвадор я надживява със седем години).

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ