Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Партията на Симеонов ще сезира ЕК за Закона за горивата

Ростислава Иванова

13. Юли 2018 , брой: 134   307   0Партията на Валери Симеонов НФСБ ще сезира ЕК за Закона за горивата и ще поиска наказателна процедура срещу страната. Това обяви той в парламента вчера, след като окончателно бяха приети промените, внесени от ВМРО и подкрепени от "Атака". Поправките касаят административно регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, и въвеждат изискване за финансово обезпечение от собствениците на такива обекти. Това според НФСБ ще принуди около 400 малки бензиностанции да затворят и ще създаде пазарна концентрация.
Срещу проекта имаше сериозни протести на собственици на малки бензиностанции, а Симеонов заяви, че това е "отвратителен и лобистки закон в полза на "Лукойл" и другите големи играчи на пазара". Законът стана повод за нови скандали между трите партии в "Обединени патриоти".
Новите правила влизат в сила половин година след обнародването им в "Държавен вестник". Със закона се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, извън нейния обхват, или в нарушение на законовите условия, ще се наказва с глоба и или имуществена санкция в размер от 25 000 до 250 000 лв. За повторно нарушение санкцията е в двойна. Превозваните горива, превозните средства и съоръжения, използвани за транспорт на нефтени продукти без регистрация, ще се отнемат в полза на държавата.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"