Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

25 на сто от БВП е делът на сивата икономика

Мая Йовановска

16. Юли 2018 , брой: 135   331   0Делът на сивата икономика в страната продължава да е висок, заяви на пресконференция проф. д-р Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал индекса "Икономика на светло", който всяка година огласява Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 25% от БВП приблизително е делът на сивата икономика през 2017 г. у нас, обяви шефът на асоциацията Васил Велев. В сравнение с предходната 2016 година изследването на АИКБ засича намаляване на сивата икономика 3,07 на сто. Така тя достига ниво от 25,22 на сто през 2017 година при 28,29 на сто през 2016 г.
Има няколко причини за големия дял на сивия сектор у нас, според Петранов. Те са липсата на работна ръка, липсата на реформи или недостатъчни реформи в ключови сектори като здравеопазване, вътрешен ред и сигурност - особено МВР, новото административно повишаване на минималната работна заплата. Като външни причини за това той определи безпокойството от назряващите търговски конфликти между САЩ и ЕС и съответно между САЩ и Китай и САЩ и партньорите им от NAFTA, тенденцията за Европа на две скорости и прилаганите двойни стандарти от страните членки на ЕС, както и продължаващите санкции на ЕС срещу Русия и съответните асиметрични контрасанкции.
Въпреки това от 2010 г., когато сивата икономика е била 35 на сто, сивият сектор изсветлява. Според експерта, ако се запази такава тенденцията след пет години - през 2022 г., индексът "Икономика на светло" ще достигне до 87%, което означава, че приблизително около 13% от БВП ще остава в сивата икономика. "Горе-долу такъв е средният дял на сивия сектор в ЕС в момента, каза той.
Изследването засича за миналата година проблеми при събираемостта на акциза върху тютюневите изделия спрямо 2016 г. Спадът на индекса при акциза показва, че не в достатъчна степен са събрани акцизите, за да отговарят на обема на тютюнопушенето в България, обясни проф. Петранов.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"