Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Задният двор на Европа

Мая Йовановска

16. Юли 2018 , брой: 135   496   0Една потресаваща във всяко едно отношение картина се повтаря страховито. През 2011 г. заради напълно забравената с десетилетия в страната ни болест - шап, хиляди животни бяха умъртвени в района около турската граница. Седем години по-късно - отново на същото място и по-конкретно в злополучното с. Кости, отново беше изтребено до крак всяко добиче. Този път заради новата и за България, а и за целия ЕС болест - чума по дребните преживни животни. Повтарят се и сълзите на стопаните, и опасенията им. И тогава, и сега те плачат и питат защо държавата не прави друго освен да убива добитъка!
Оценка на експерти от МЗХГ повдига също доста спорни въпроси. На основния от тях няма отговор, за което призна вчера и шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев. А той е как е стигнала заразата у нас. Защото специалистите потвърждават, че на европейската част на Турция, откъдето може да дойде това заболяване, през тази година няма нито едно регистрирано огнище. Другите са свързани с инкубационния период на болестта и нейната висока смъртност, особено при овцете, която достига 100% - нещо, което го няма като факт и в двете области - Ямболска и Бургаска, където животните се избиват. Досега към 4000 са изтребените.
А дали има някакви нарушения при изпълнението на всички процедури? Дамян Илиев бил на проверка в засегнатите стопанства и видял "това-онова". И "сигурно" властите не били обяснили всичко на животновъдите, признава той, а и неговият шеф Румен Порожанов по-рано. Всичко това е признание с половин уста за слаб контрол. Мерките обаче били такива - под ножа. Нищо, че хората правиха живи вериги и се опитаха да не допуснат ветеринарите до добичетата си. И въпреки внесената жалба в прокуратурата от БСП за спиране на евтаназирането и проверка адекватно ли е действала БАБХ, агенцията ще изтрепе всичко до крак. Защо? Може би е по-лесно животните да бъдат ликвидирани вместо родните власти да си направят труда например да поискат от "големите началници" разрешение за ваксинация срещу болестта, а през това време в засегнатите райони да действа пълна карантина? А въпросите защо животните са болни, а не умират, били несъстоятелни, според шефа на ветеринарите, който бил готов да даде оставката си. Защо, нали твърди, че си е свършил работата?
Вярно е, че болестта е нова и опасна, и ако тръгне, загубите ще са огромни, но бързат, много бързат с избиването, нищо, че до приключване на прословутото европредседателство си мълчаха като комунисти на разпит. И как да не бързат, като днес у нас идват европейските санитарни инспектори, на които не им пука за нашето животновъдство, дето почти го няма, а се тревожат за големите играчи в ЕС. Колкото до разминаването в датите между излизането на резултатите от последните положителни проби и разпореждането за избиването, което е с по-ранна дата - стана ясно, че разпоредбата на практика е дошла от Европата. За пореден път ни показват, че за тях сме задният двор на Евросъюза, нищо, че ще ни потупат по рамото, като избием животните си, и ще ни подхвърлят по някое евро обезщетение. Което пък няма да стане бързо и навреме, за което вече признаха и от МЗХГ.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"