25 Април 2024четвъртък15:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Човешкото надмощие над развилнялата се природа

В Тайланд 13 живота бяха спасени из подземните лабиринти на немислимото

/ брой: 136

автор:Дума

visibility 1137

В летописа на международните спасителни операции дните 2-10 юли ще останат като отделна глава, а не с няколко изречения, камо ли под линия или в скоби. Избавлението в Тайланд на 12-те момчета от местен футболен отбор и техния треньор, блокирани в наводнена пещера, се оказа на границата на човешките възможности и едва ли не фантастика.
Драмата започнала на 23 юни, когато 12-те момчета на възраст между 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор навлезли и се спуснали навътре в пещерата Там Лод в Северен Тайланд след поредната им тренировка. Пещерата е дълга 10 километра, има няколко входа и изхода, както и големи зали. Намира се в планински район на страната и е известна туристическа дестинация - през нея например минава подземна река. Живописният Тайланд привлича не само с наземните природни прелести, но и с подземните си забележителности.
Треньорът очевидно не се е позаинтересувал от прогнозата за времето, защото е завел момчетата си в пещерата, малко преди да се изсипят проливни дъждове. Когато прекрачили нейния вход, е било сухо, но вече вътре заваляло като из ведро, тунелите и пещерните зали бързо се напълнили с вода и отнесени камъни, които запушили самия вход. Връщане назад нямало и групата се оказала

заклещена в една от залите на 4 км от входа на пещерата


Залата още не била наводнена, като другите  части от подземния лабиринт.   
Отначало властите нямали информация за местоположението на групата, а преди да установят контакт, не било известно дали все още са живи и какво е физическото им състояние.
Кризата прикова вниманието на всички в Тайланд, а не след дълго и на целия свят. Напрежението се покачвало постоянно, продължаващите валежи наложили спешно да бъде съставен план за изваждане на децата. Били привлечени и чуждестранни експерти, а мнозина се включили като доброволци. На 2 юли, или цели 9 дни след спускането им в пещерата, децата и техният треньор бяха открити мръсни и изгладнели от британски водолаз. Някои от момчетата спели, други били в полусъзнание, но всички са дишали.
Първоначалната еуфория от откриването на групата бързо била заменена от нови опасения, защото спасителите не успели да измислят начин за бързото им измъкване, а подземната вода продължавала да се покачва с бързи темпове.
Страховете за децата се засилили от последвалата смърт на 6 юли на единия от тайландските спасители. 38-годишният бивш военен водолаз Самар Кунан доставял кислородни бутилки от третата камера на подземието до залата, в която се намирала групата. Той загинал

по обратния път из наводнените криволичещи тунели

след като кислородът му се е изчерпал.  Той всъщност се оказа единствената жертва на подземната драма. Тя наистина дойде от оттам, откъдето най-малко се е очаквала. Така или иначе инцидентът ясно показал, че опасността от една прибързана спасителна акция е съвсем реална, дори опитните гмуркачи не били в безопасност.
Обстоятелствата обаче пришпорвали спасителите. Те трябвало да действат спешно заради прогнозите за нови дъждове, които заплашвали да наводнят малкото ненаводнени зали в пещерата и така да обрекат мисията на провал.
Експертите са били на мнение, че спасителната операция в наводнената пещера е твърде опасна дори за професионалисти, а какво остава за тийнейджъри, които през живота си не са се гмуркали или дори докосвали акваланг. Спелеолози и специалисти по пещерно спасяване от цял свят смятали, че начинанието е на границата на възможното.
"Става въпрос за изключително рискована операция", сподели Бил Уайтхаус, вицепрезидент на "Британския съвет по пещерно спасяване". Според него главните проблеми пред водолазите са "лошата видимост във водата, както и кривите и тесни" коридори.
Властите в Тайланд, където след преврата от 2014 година управляват военните, бяха съставили множество варианти за спасяване на групата.
Един от първите спасителни планове предвиждал те да останат под земята до септември-октомври, докато отмине дъждовният сезон и нивото на водата се понижи по естествен начин. Тази идея обаче била отхвърлена поради опасения от изчерпване на кислорода и вероятността водите да наводнят и залата, в която групата бе намерила временно убежище в пещерата.
Спасителите извършили над 100 сондажа в скалите в опит да намерят начин да пробият алтернативен изход към повърхността и по този начин да избегнат крайно опасното за неподготвените деца гмуркане по обратния път. А той почти изцяло се намира под вода.
Междувременно екипите съумели да инсталират въздухопровод, дълъг над километър, с чиято помощ възстановили нивото на кислород в пещерата, което започнало да спада до тревожни стойности заради големия брой водолази и медици, успели да се установят в една от подземните зали.
В същото време драмата привлякла вниманието и на американския технологичен предприемач Илон Мъск, който натовари инженери от неговата частна ракетостроителна компания "Спейс екс" да се заемат с търсене на решение. В неделя Мъск публикува в социалните мрежи видео клип от изпитанията на мини подводница, която да помогне за спасяването на децата. Мнозина обаче видяха в действията на ръководителя на "Тесла" поредната пиар акция.
Така или иначе елитни водолази от цял свят и тайландските военни се видели принудени да избързат и на 8 юли сутринта да предприемат сложната операция по спасяването децата. В крайна сметка било решено всяко едно от децата да бъде ескортираното от по двама водолази. Използвани били и въжета, които да помогнат на младежите да следват пътя към изхода дори при пълна тъмнина и нулева видимост.

Самата операция преминала на три фази

На 8 юли привечер били изведени 4 деца - те преминали през коварния лабиринт от наводнени, изключително тесни и трудно проходим тунели. Лекарите не са установили никакви заболявания, никой от четиримата не е проявил признаци на белодробно заболяване или сериозни инфекции. Но въпреки задоволителното им физическо състояние, те незабавно били откарани в болница за по-обстойни изследвания. Родителите ги навестили в болницата, макар че трябвало да облекат специални защитни костюми и да стоят на два метра от децата, за да избегнат възможно заразяване.
Първата фаза дала надежда на останалите деца, че скоро ще могат отново да зърнат дневната светлина. Суровата природа като че ли можела да бъде победена. Този положителен резултат предизвикал известен, макар и предпазлив, оптимизъм, че мисията е възможна и останалите под земята ученици и техният треньор също имат шанс за оцеляване. И макар спасителната операция да е била едва в начала фаза, тя бе предизвикала истински взрив от овации в социалните мрежи по целия свят, но най-вече в самия Тайланд, който притихнал следи развитието на драмата.
След почивка на 9 юли спасителни екипи пристъпили към следващите две фази, които били извършени в един и същи ден - на 10 юли. Тогава на повърхността били изведени две групи от 5 човека. Последната извадена от пещерата група деца, включително треньорът им по футбол, също нямала повишена температура. Никой от 10-та не е бил в състояние на силен стрес, въпреки че по време на принудителния престой в пещерата повечето от децата са отслабнали с по два килограма. На едно от децата обаче било установено възпаление на белите дробове. Всички те били откарани в болница под наблюдение, както бе постъпено, впрочем, и със самия лекар и тримата водолази, които били неотлъчно до децата от откриването им на 2 юли. На всички деца са били бити инжекции срещу тетанус и бяс.
Между другото медиите разкриха, че младият треньор помогнал на децата да съхранят душевното си равновесие чрез сеанси по медитация. Самият той се научил да медитира в будистки храм, където попаднал след смъртта на родителите му.
Затворените в наводнената пещера 12 деца бяха принудени да направят гмуркане, което никое дете по света преди това не беше, сподели водолазът Иван Караджич. "В никакъв случай не е нормално дете на 11 години да се гмурка в пещера, на място, което се счита за изключително опасно за живота. На мястото няма никаква видимост, единствената светлина идва от фенерите, които носят водолазите, затова бяхме притеснени от паниката, която може да настъпи. Не разбирам как тези деца са толкова издръжливи, възхищавам им се. Фактът, че са били заклещени между скали от две седмици и не са виждали родителите си, ги прави истински герои", възторгваше се водолазът.
И понеже групата била футболният отбор "Глиганите" и инцидентът се случи по време на Мондиала в Русия, накрая в социалните мрежи се появи следният пост: "Спасителните екипи и отборът на "Глиганите" са тези, който трябва да получат купата от Световното първенство."
 
(По материали от чуждия печат)

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ