29 Март 2024петък17:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тръмп за преговорите с Путин на четири очи:

Едно добро начало за всички

Президентите на Русия и САЩ се срещнаха в Хелзинки

/ брой: 136

автор:Дума

visibility 25

Руско-американската среща в Хелзинки бе дълбоко продуктивна и полезна, президентите се договориха да развиват икономическото сътрудничество, а Тръмп получи от Путин руски план за неразпространение на ядреното оръжие.
Това са част от резултатите от историческата среща Путин-Тръмп, обявени от самите тях на съвместната им пресконференция.
Срещата на двамата лидери започна с разговор на четири очи в присъствието на преводачи. Това бяха първите пълномащабни преговори на Путин и Тръмп извън многостранните срещи на върха.
Програмата на Путин и Тръмп започна с ръкостискане и обща снимка. Руският президент подчерта, че е настъпило време сериозно да се поговори за двустранните отношения и по различни международни въпроси, които са достатъчно много, съобщи ТАСС. От своя страна Доналд Тръмп отбеляза, че целият свят е заинтересован от добри отношения между Москва и Вашингтон. Тръмп също изтъкна, че двамата с Путин имат много за какво да си говорят - търговия, военни въпроси, ядрена енергетика, Китай. И отново подчерта, че отношенията между Русия и САЩ са били лоши твърде дълго време. "Да си с Русия е нещо добро, а не нещо лошо", допълни Тръмп.
Срещата между двамата лидери по план беше предвидена за час и половина. Тръмп и Путин обаче разговаряха на четири очи 2 часа и 10 минути. Между другото, преди година по време на първата лична среща между двамата на форума на Г-20 в Хамбург дори се наложи съпругата на Тръмп Мелания да се опитва да прекъсне продължилия прекалено дълго разговор. Опитът й се оказа неуспешен и срещата им продължи над 2 часа. И сега в Хелзинки Тръмп и Путин показаха, че има за какво да си говорят. След разговорите президентът на САЩ определи пред журналистите срещата с руския му колега като "едно добро начало" за всички страни.
Оказва се, че именно Доналд Тръмп е поискал разговорът с Владимир Путин да е на четири очи. Причините за това били три, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на източник от Белия дом. "По-рано Тръмп се е възмущавал от изтичане на информация от неговите срещи с чуждестранните лидери и е казал на помощниците си, че не иска от срещата му с Путин да изтече конфиденциална информация", отбелязва източникът. Освен това Тръмп не искал неговите непримирими към Русия съветници да пречат на разговора му с руския президент. И последната причина е, че президентът на САЩ искал да изгради собствено мнение за Путин и да създаде с него лични отношения.
Едва след като се наприказваха на четири очи, започнаха преговорите в разширен състав. От руска страна в тях участваха външният министър Лавров, помощникът на президента по външна политика Ушаков, говорителят Песков, директорът на отдел Северна Америка във външното министерство Борисенко и руският посланик във Вашингтон Антонов. Американската делегация бе представена от държавния секретар Помпео, съветника на президента по националната сигурност Болтън, ръководителя на апарата на Белия дом Кели и старши съветника на съвета по национална сигурност Хил.
В дневния ред на делегациите бе ситуацията в Сирия, проектът "Северен поток-2", както и двустранните отношения.
На съвместната пресконференция в края на срещата Тръмп окачестви като "дълбоко продуктивен" диалогът с Путин. По думите му диалогът между Русия и САЩ отговаря на интересите на мира. Тръмп обясни също, че възприема Путин като съперник в добрия смисъл на тази дума, който използва като комплимент. Той изрази убедеността си, че Русия ще работи със САЩ за ядреното разоръжаване на КНДР. На въпрос на журналисти за руската намеса в американските избори Тръмп отбеляза, че не е имал никакъв сговор с Москва, а причината за неговата победа е "блестящата избирателна кампания". Ние имахме най-лошите отношения, на това беше сложен край преди 4 часа, обобщи Тръмп.
На свой ред руският президент заяви, че преговорите са преминали в откровена и делова атмосфера, те са били успешни и полезни. Не са отстранени всички пречки пред двустранните отношения, но срещата ще се превърне  в първата крачка по този път. Путин е предал на Путин бележка с предложение за неразпространение на ядреното оръжие. Освен това двамата президенти се договорили за създаването на работна група с участието на "капитаните от бизнеса" за развитието на икономическото сътрудничество.
Руската държава не се е намесвала в американските изборни процеси и е готова да работи в рамките на съвместната група по киберсигурността, отново напомни Путин. По думите му всички обвинения за намесата на Русия ще бъдат разпилени в американски съд. Русия може да допусне комисията Мълър да присъства на разпитите на руски граждани за намеса в американските избори, но руски следователи трябва да бъдат допуснати и при разпитите по онези дела, които засягат интересите на Москва, каза Путин.
Преговорите преминаха "по-добре от супер", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.


Туск: Двамата да реформират реда в света
         
Властите в Русия и САЩ би трябвало да съдействат за оптимизацията и реформирането на глобалния ред, заяви в Пекин председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде ТАСС. "Смятаме, че в деня, когато в Хелзинки се провежда среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, важно е да припомним, че лидерите на двете държави трябва да съдействат за реформирането на международния ред", отбеляза Туск по време на пресконференция в рамките на 20-ата среща на върха Китай-ЕС.
Самото наличие на диалог между Путин и Тръмп ще бъде положителен резултат, смята финландският външен министър Тимо Сойни. "Смятам, че както Тръмп, така и Путин се стараят да бъдат относително умерени оптимисти, за да няма после разочаровани. Възможно е обаче и да ни изненадат. По всяка вероятност разговорите ще бъдат по съвсем конкретни въпроси. Главното е да бъде изпратен позитивен сигнал, че те са способни да разговарят един с друг."


Болтън:
Либералите ни имат кръгозора на плодови мушици

Президентският съветник по националната сигурност Джон Болтън сравни срещата Тръмп-Путин в Хелзинки с разговорите между американския президент Франклин Рузвелт и съветския лидер Йосиф Сталин по време на Втората световна война, пише британският вестник "Дейли експрес"
"Франклин Рузвелт се е срещал с Йосиф Сталин във време, когато активността в Русия е била много по-лоша, отколкото е днес. Не извинявам днешното поведение, но не изглежда това да е притеснявало навремето Франклин Рузвелт. И либералните демократи също не са били притеснени по онова време, когато той се е срещал със Сталин. Нека да се опитаме да имаме малко историческа перспектива тук и да не се държим сякаш имаме кръгозора на плодови мушици", заяви Болтън.
"Мога да ви кажа, когато се срещнах с президента Путин преди няколко седмици, за да се подготвим за срещата в Хелзинки, че той показа ясно, че руската държава не е замесена", заяви Болтън в отговор на въпрос.


Маас: Америка вече не е надежден съюзник

Месеци наред Доналд Тръмп работи усилено срещу ЕС, за да се стигне до сюблимния момент, в който определи Общността като "враг". Германският министър на външните работи Хайко Маас (ГСДП) заяви пред най-големия регионален вестник в Германия "Вестдойче алгемайне цайтунг" (ВАЦ), че Белият дом вече не е надежден съюзник на Европа. "Ние вече не можем да разчитаме на Белия дом", категоричен е Маас.
За бъде запазено партньорството с Вашингтон, САЩ трябва да се променят. Европа на свой ред не трябва да допуска разединение, а тъкмо обратното - да се стреми към все по-тясно сътрудничество между отделните страни членки на ЕС - напук на "острите" и "абсурдни" вербални атаки на Тръмп в социалната мрежа туитър.
По-рано в интервю за телевизия Си Би Ес Тръмп определи ЕС като "враг" на страната му. Тръмп обоснова твърдението си с "нечестните търговски практики на европейците".

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ