Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Кой ще спечели

Евгени Гаврилов

17. Юли 2018 , брой: 136   336   0Един от основните въпроси, възникващи във всяка житейска ситуация, е кой печели и кой губи от нея. Такъв казус се задава и в началото на следващата година. Тогава хартиената винетка ще остане в историята, а на нейно място ще дойде електронният стикер. С неговото въвеждане може да се прогнозира, без вероятност от грешка, че ще спечелят всички други, но не и потребителят на услугата - българският средностатистически шофьор. 
Оказва се, че за да имаме удоволствието да си разбиваме колите в дупките на родните пътища, ще трябва да плащаме и повече, въпреки обещанията на управляващите да не вдигат цената на винетките. Става дума за това, че към "непроменената" цена трябва да добавим и цената на специалното бордово устройство, което трябва да си купим и монтираме в автомобила. То е необходимо, за да се засича дали сме си платили електронната винетка. Това ще става чрез GPS система. Няма яснота колко ще струва едно такова устройство...
И ето, отговорът на задачата кой печели е намерен. Това ще бъдат фирмите доставчици на тези бордови устройства. Без риск от грешка пак може да прогнозираме, че те ще бъдат близки до властта, въпреки че за доставката ще бъде обявена обществена поръчка, с която ще се хвърли прах в очите на хората. Подобно беше положението, когато преди години ни задължиха да слагаме топломери. Впоследствие се оказа, че голяма полза от тях няма, но това не попречи на някой да се облажи.
Другата новост е въвеждането на винетка и за ремаркетата, прикачани на леките автомобили. Ремаркетата най-често се ползват от собствениците им през лятото. Например, за да си купят строителни материали при ремонт или пък да пренесат селскостопанска продукция от нивата до вкъщи или пазара. В момента за тях не се плаща, но от 1 януари 2019 г. вече няма да е така... А дупките по пътищата си остават.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"