Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Найден Вълчев е лауреат на наградата "Георги Джагаров"

Боян Бойчев

18. Юли 2018 , брой: 137   280   0
Снимка

Снимка Авторът

Поетът Найден Вълчев е тазгодишният носител на националната литературна награда "Георги Джагаров". Престижното отличие бе връчено на 16 юли в салона на ресторант "Парнас" в централата на Съюза на българските писатели.
Водещ на тържеството беше председателят на СБП Боян Ангелов. Той прочете и решението на журито, след което връчи на Найден Вълчев приза, който тази година е нова пластика и парична премия.
Думата взе съпругата на Георги Джагаров - Цвета, която подари на лауреата снимка на роза, посадена и отгледана от нея, като асоциация с популярната песен на Найден Вълчев "Една българска роза". Тя напомни, че предстои да излезе от печат книга за Георги Джагаров.
След това думата имаха и някои от предишните лауреати на наградата, които бяха сред присъстващите в салона. Михаил Белчев припомни как навремето, в началото на кариерата му, Найден Вълчев му е подал ръка. Съвместни спомени сподели и Матей Шопкин. Минчо Минчев определи тазгодишния носител като безукорен естет, а Георги Йорданов заяви, че е поет с характер, като подчерта, че характерът и голямата поезия обикновено вървят ръка за ръка. Иван Гранитски обърна внимание на още едно негово качество - че е сред малцината, които са ходатайствали за чужди творби, а не за свои. Надя Попова добави, че той е не само прекрасен поет, но и преводач.
Накрая думата взе самият Найден Вълчев. Той благодари за добрите слова и каза, че ги сродява с тези за Георги Джагаров. С присъщото си чувство за хумор отбеляза, че е дочакал първата си литературна награда на 90-годишна възраст. Той също се върна в спомените - "живяхме бедно, но дружно и приятелски". И припомни, че песента "Една българска роза", написана по негов текст, също празнува юбилей - 50 години.
В заключение Боян Ангелов подчерта, че стойностната българска литература все повече изпада в немилост, защото явно пречи на нечии интереси и призова българските писатели към по-голяма активност и съпротива.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"