24 Април 2024сряда23:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Световното на Франция

Русия разби мита и показа, че е приветлива държава

/ брой: 137

автор:Марин Милашки

visibility 1342

Мирисът на футбол от Световното първенство изчезва, но не и усещането, че в Русия се проведе може би най-качественият шампионат. Не става въпрос само за футбол, а и за всичко останало - организация, стадиони, съпътстваща инфраструктура, фензони, сигурност и не на последно място - разбиването на мита, че руснаците са лоши, пропаднали хора.
Русия показа, че е нормална, приветлива държава, която без проблеми можеш да посетиш и да общуваш с жителите й. Последния месец именно този мит, граден от редица западни зложелатели, беше опроверган и остана приятното усещане, че Русия вече е нормална държава. Няма как и да не е такава, защото липсваха ексцесиите, които съпътстваха световното в Бразилия 2014 например. Нямаше грабежи, побоища между феновете и т.н. Единственият проблем на местните беше, че нямаше достатъчно бира. Да, именно пенливата течност се разливаше без спирка в градовете, посрещащи мачове.
Но да се завърнем към футбола. Безспорно

Франция заслужи да е световен шампион

Това дали "петлите" бяха подпрени на финала срещу Хърватия (4:2) е едно на ръка, но и без съдийска помощ момчетата на Дидие Дешан пак щяха да триумфират. Защото в Русия Франция разполагаше с най-окомплектования и най-скъп състав, оценяван от специалистите на 1,410 млрд. евро. Като се започне от вратаря, премине се през защитниците, полузащитниците и нападателите. Французите доказаха мощта си най-вече в 1/8-финала с Аржентина с Лео Меси, когато обърнаха мача от 1:2, до 4:2 за 11 мин. Именно с играта си в тези минути "петлите" осмислиха и си повярваха, че няма да има кой да ги спре.
Триумфът им също така има и икономически ефект. Световната титла ще осигури допълнителен ръст от 0,2 пункта на потреблението в страната през годината. Според изчисленията на експертите увеличението на потреблението ще се промени от прогнозните 1,1% до 1,3%. Това от своя страна ще доведе и до ръст на БВП на Франция от прогнозния 1,8% до 1,9% през 2018 г.
Хърватия пък, къде с късмет, къде със солидна игра, записа най-доброто си представяне на световни. Футболистите на Златко Далич доминираха в групите, но в елиминациите се придвижваха до големия двубой с голяма доза късмет. Защото да отстраниш Дания и Русия след дузпи, а Англия след продължения е въпрос именно на късмет, и на много тичане по терена, разбира се. И на вещия диригент в средата на терена в лицето на Лука Модрич. 32-годишният плеймейкър заслужено взе приза за Футболист №1 на световното, но остана и разочарованието, защото тимът му не можа да направи последната крачка към абсолютното футболно щастие. Успехът на страната обаче е изключителен, защото голяма част от футболистите са израснали във война. Част от тях са били дори бежанци, в това число Модрич, както и Деян Ловрен. Иван Ракитич пък е израснал в Швейцария, защото в Хърватия за родителите му не е имало препитание. Футболът е бил спасението за тези хора, чиито къщи са обстрелвани, изгорели, разрушени, минавали са граници или фронтови линии, живели са по общежития и т.н.
Но световна титла за "ватрените" щеше да е просто една романтична идилия, която силните държави едва ли щяха да позволят. Както се случи с нашите футболисти в САЩ 1994. Тогава именно големите сили ни спряха в похода към световната титла.

Белгия остана раздвоена

"Червените дяволи" пристигнаха в Русия като фаворит заради солидния си отбор, изграден от стойностни футболисти, но Еден Азар и компания се задоволиха с бронз. Това всъщност е и най-доброто представяне в историята на белгийския футбол. Украшение беше именно малкият финал с Англия, спечелен с 2:0. Общо белгийците записаха 6 победи и 1 загуба, като по пътя си към топ 4 надделяха над Бразилия, а преди това обърнаха Япония от 0:2 до 3:2 за 20 мин.
А Англия. Тя остана с мечта за втора титла независимо, че световното приключи. "Трите лъва" обаче върнаха любовта на феновете към националния отбор, което е много по-важно от изпуснатия бронзов медал. В Русия англичаните се освободиха от застаряващи звезди в лицето на Уейн Рууни, Джон Тери и т.н. И това си пролича. Защото футболистите на Гарет Саутгейт действаха като отбор, а не разчитаха на индивидуалности. Едно е сигурно, че този отбор го очакват бляскави дни.

Провалите на Световното първенство

Доста "специалисти" определиха това световно за провал на големите сили. Но титлата печели този, който побеждава, а не този, който е спряган за победител. Във футбола се броят головете. Затова и шампионите от Бразилия 2014 Германия първи си стегнаха куфарите. Няма как да не вкарваш голове и да прескочиш групата. Победата над Швеция (2:1) беше луд късмет, който заблуди за няколко дни феновете на Маншафта. Любимците им пристигнаха в Русия доста изморени и без желание за игра. Същата бе ситуацията и в редиците на Испания, която започна с фаулстарт и 2 дни преди началото на Мондиала смени треньора Хулен Лопетеги, който заведе тима в Русия, но беше уволнен, защото Реал Мадрид обяви, че баскът ще е новият им треньор. Постъпката беше глупава, защото разсея играчите. Дори и светило като Фернандо Йеро не успя да мотивира футболистите и испанците изненадващо бяха елиминирани от Русия на 1/8-финал.
Статистиката сочи още, че футболистите на "Ла Фурия" са с най-много игрово време през миналия сезон на клубно ниво, като са записали общо 85 554 минути за периода от 1 юли 2017 до 31 май 2018 г.
Франция и Бразилия са другите два отбора, чиито футболисти преминават границата от над 80 000 мин. обща игра по терените. Но при иберийците този елемент може би не се отрази толкова, колкото смяната на треньора. За Бразилия и Аржентина почти няма какво да се каже, защото това, че ги спрягат за фаворит, не значи, че са такива. При "гаучосите" всичко е объркано, като се започне от ролята на Лео Меси, който не е треньор, а просто футболист, но селекционерът Хорхе Сампаоли се допитвал до него при реденето на състава. В "Селесао" пък всички разчитаха на Неймар, който обаче с всяка изминала година се вижда, че не става за лидер. Най-скъпият футболист в света повече ще се запомни с комичните си изяви на световното, отколкото с футболни достойнства. Все пак в Русия Бразилия този път показа стойностен футбол, с европейски манталитет, но само на моменти и нищо повече.

Подвигът на Русия

Обществена тайна е, че домакинът на всяко световно се дърпа поне до 1/4-финал, за да не секне зрителският интерес. В Русия обаче интерес нямаше да липсва и при провал на националния отбор. Момчетата на Станислав Черчесов изумиха всички разбирачи и стигнаха топ 8, където само ролетката на дузпите и смелите хървати ги спряха. Русия като държава обаче ще извлича само ползи от този шампионат, защото икономисти посочиха, че заради допълнителни инвестиции в инфраструктура и приходи от туризъм страната ще получи 0,1 пункта към ръста на БВП през 2018 г. и прогнозите са той да достигне до 1,9%. Вложенията в нова инфраструктура само за световното, които се изчисляват официално на 760 млрд. рубли, също са фактор за лек растеж на икономиката през 2017 г., като са добавили около 0,2 пункта.
Проблем след края на Мондиала обаче ще са именно част от стадионите, защото някои от тях нямат клубен отбор, който да играе мачовете си. В това число влиза и Олимпийският стадион "Фищ" в Сочи, който бе построен за Зимните игри 2014.
Сухата статистика сочи, че

на световното са вкарани общо 169 гола

Най-резултатен е англичанинът Хари Кейн с 6, а по 4 отбелязаха подгласниците му Антоан Гризман (Фр) и Ромелу Лукаку (Бел). Най-резултатен отбор е Хърватия с 21 гола, но в това число влизат и дузпите. В редовно време и продълженията най-точни са били белгийците с 16 гола и заради постижението им местният концерн за битова техника "Крефел" ще върне парите на феновете, закупили големи телевизори преди Мондиала.
Руснаците са отбелязали 18, но 7 от тях са от наказателни удари. Най-много точни удари пък са отправили бразилците и белгийците - по 40, пред Франция 32. Иначе най-много удари към вратата са отправили белгийците (65), пред финалистите от Хърватия и Франция (по 60).
С най-голямо владеене на топката очаквано са Испания и Германия с по 69%, пред Аржентина 64%.
Най-грубите отбори са Швейцария и Колумбия с по 1 червен и 9 жълти картона, пред Русия с 1/7.
Суперлативите по адрес на Русия не спират. Дори президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства руския си колега Владимир Путин на срещата между двамата в Хелзинки. "Искам да ви поздравя за наистина доброто Световно първенство, беше едно от най-добрите", заяви Тръмп. Думите му за пореден път доказаха мотото, че спортът обединява. Футболът в случая не е война, а за забавление, каквото безспорно имаше в Русия. Дори и без участието на САЩ.



Това е снимката от финалния мач за Световната купа 2018 г., когато Еманюел Макрон скача в изблик на радост от мястото си на президентската трибуна при отбелязването на първия гол от "петлите". Държавният глава забрави протокола и избухна с вдигнат юмрук. Сцената е запомняща и обиколи целия свят. И все пак снимката никога не трябваше да вижда бял свят. Списанието "Le Parisien" обяснява, че Елисейският дворец е дал указания да не се допуска нито един фотограф в президентската ложа, защото Макрон искал да изживее финала спокойно и далеч от погледите на другите. Изборът му бе приет и уважен от ФИФА. Но присъствието на Владимир Путин обърка всичко, защото от ФИФА разрешили на личния му фотограф Алексей Николски да отрази реакциите на руския президент на финала. Фотографът на Путин, който работи за РИА "Новости", обезсмърти невероятния изблик на уж "студения и консервативен" Макрон
Снимки БГНЕС

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ