27 Април 2024събота05:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал в шаха: Родни гросмайстори ще играят за други страни

Обезпокоени деятели пишат гневно писмо до Кралев

/ брой: 137

автор:Дума

visibility 1289

Шахматни деятели се обръщат с писмо до спортния министър Красен Кралев за неглижирането от негова страна на проблема с лиценза на Българския шахматен съюз, след като ФИДЕ обяви за нелегитимна Българската шахматна федерация заради зулуми на бившия й президент Силвио Данаилов в качеството му и на председател на Европейския шахматен съюз.
На 23 юли изтича крайният срок за подаване на съставите от всяка страна за участие в 43-ата шахматна олимпиада в Батуми, Грузия.
Кралев уверил още през юни писмено деятелите на шахмата, че ще предприеме всички необходими действия, за да има българско представителство на престижния шахматен форум.
"Към днешна дата такива няма - липсва сформиран национален отбор, липсват и средства за обезпечаването му. Тревожен е фактът, че изявени български шахматисти вече са картотекирани като състезатели за други страни. Това са: гросмайстор Борис Чаталбашев - 4-кратен шампион на България, който ще се състезава за Дания, гм Иван Чепаринов - втори по сила български шахматист, 32-ри в световната ранглиста и настоящ държавен шампион, който ще играе за Грузия, гм Кирил Георгиев - многократен държавен шампион, който от години се състезава за Македония, а гм Ива Виденова, шампионка за девойки и жени, ще се състезава за Хърватия. Организираният български шахмат е пред разруха. До това доведоха вашите 10-месечни опити да администрирате и управлявате този спорт. Действията ви са противоречиви, инертни, катастрофални. Доказателство за това е неразрешеният въпрос с членството ни в Международната шахматна федерация (ФИДЕ), след отнетия лиценз на БФШ от Министерството на младежта и спорта, както и след неколкократните съдебни решения, които отмениха редица министерски актове, включително и по отношение на БФШ 1928.
Държавата не полага грижи за имената ни в този спорт, изграждани в продължение на години. Липсва уважение към тях, както и признание за уменията, успехите и славата, които неведнъж са носили на нашата страна.
Българският шахмат е в безизходица със заеманите от Вас позиции. Поемете отговорността си, господа! Нека този благороден спорт продължи да съществува при правилните условия и с хората, които истински милеят за него!", се казва в обръщението, подписано и от депутата от БСП Васил Антонов, и разпространено до медиите в страната.
Шахматни експерти пък коментират, че гм Иван Чепаринов, който е втори по сила наш шахматист след бившия световен шампион Веселин Топалов и ще подсили отбора на Грузия, нанася индиректен удар по бившия президент на БФШ Силвио Данаилов, който продължава да бъде в открита война със заменилия го на поста президент на ЕШС Зураб Азмайпарашвили (Груз).
Неотдавна Васил Антонов пък обяви, че на изборите за нов президент на ФИДЕ, ако получи лиценз, БШС ще подкрепи кандидатурата на  Аркадий Владимирович Дворкович. Той бе председател на Организационния комитет на Световното първенство по футбол, а до неотдавна и вицепремиер на Русия.  

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ