26 Април 2024петък17:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

От кланетата в Странджа до новите центрове за мигранти

Недоверието във властта и институциите е толкова голямо, че всякакви слухове и конспиративни сценарии вече придобиват реални очертания

/ брой: 137

автор:Валентин Георгиев

visibility 2501

Погромът, който държавата извършва в Странджа с масовите кланета на здрави животни, неописуемият ужас и мъката на местните собственици, които взривиха цяла България, подхранват всякакви слухове и конспиративни теории и създават усещането за разпад. Дали чумата не е измислена или умишлено предизвикана със съвсем други цели - разчистване на терена за поетапно обезлюдяване на района, изграждането на мигрантски лагери и заселването му с бежанци? Това е централен въпрос, който отдавна е завладял социалните мрежи и форумите, макар големите медии и телевизиите упорито да го избягват.
Имат ли основания тези страхове и притеснения на хората? Имат и още как! Недоверието във властта и институциите вече е толкова голямо, че в общественото съзнание всякакви спекулации и апокалиптични сценарии придобиват реални очертания. А самите управници и "отговорните фактори" с неадекватните си реакции и действия засилват още повече подозренията. Факт е, че проблемът с чумата се появи малко след срещата за мигрантите в Брюксел, от която стана ясно, че Германия започва депортирането на бежанци в страните, където първи са били регистрирани. И въпреки че Бойко Борисов многократно повтори как България нямало да ги приема, съмненията остават. А едва ли скоро и ще утихнат, защото досега той винаги се е подчинявал на решенията на "началниците", за него думата на Меркел е като закон. Как да му повярва човек, че този път се е "преродил" на бърза ръка в българския Орбан или Курц, които отдавна са доказали, че не "цепят басма" на Брюксел, Берлин и Париж, когато става дума за защита на националната им сигурност.
"Информацията" за чартъри и тайно кацане на военни самолети с мигранти на летището в Безмер в Ямболско впрочем циркулира отпреди скандала с кланетата на животни. До вчера властта се правеше на разсеяна и не й обръщаше внимание. Военният министър Каракачанов обаче най-накрая застана пред медиите и гневно я опроверга, наричайки я "фалшива новина" и "смехотворен слух". Обясни подробно какъв бил редът и защо всичко това било невъзможно да се случи сега.
Кой да му повярва обаче? Та нали веднага извадиха собствените му изказвания от времето, когато беше кандидат-президент през 2016 г. Тогава той дава пример с Австрия, където центровете за прием на мигранти са изведени извън гъсто населени места и казва, че одобрява идеята такива да има в района на Странджа и въобще по границите... Две години по-късно Каракачанов вече е във властта, вицепремиер. И действа по реализацията на плана, в комбина с началниците си от ГЕРБ. Не е ли това красноречив пример как се реализира стратегията за обезлюдяване на Странджа с унищожаване поминъка на хората? Или трябва да вярваме на приказките им, пък да си затваряме очите пред случващото се?
А ето какво заявява и бившата вътрешна министърка Румяна Бъчварова - отново преди 2 години, цитирана от в. "Стандарт": Има план да бъде изграден нов център за бежанци в Странджа...  Странджа е идеален вариант най-вече заради близостта с Турция, откъдето идва най-големият мигрантски поток. Къде точно, не става ясно, но затова пък уточнява: "В този регион се опитваме да видим, така че да можем да оптимизираме и транспорта", "Странджа е общо понятие".
Друг въпрос, който подсилва съмненията за предварително планирана акция - месец преди да избухне проблемът с чумата, МВР командирова близо 800 полицаи от вътрешността на страната в Бургаско. Обяснението е "да осигурят сигурността на летовниците". Дали след случващото се днес в селата на Странджа, това засилено присъствие не е било нещо като "превантивна мярка", си питат мнозина.
Но да оставим настрани конспиративните теории. Нека погледнем към логиката, ако въобще откриваме такава от поведението на институциите с масовото избиване на животни. Кой сериозен стопанин занапред ще прояви интерес да отглежда стока и да се занимава въобще с овцевъдство? Никакви компенсации не биха го върнали към нормален живот, при положение, че чиновникът предпочита да следва всякакви глупави "директиви", без да мисли. А кой всъщност има най-голям интерес от цялата тази вакханалия? Цитирам публициста Пламен Пасков, който е родом от същия район: "Единственият, който има интерес, е този, който иска българската земя да се обезлюди, за да бъде "изкупена" за безценица, или просто взета и заселена. Тоест, потенциален или вече действащ завоевател, колонизатор, и подобните на тях. Другите, които имат косвен интерес, са търговците на продукти от животински произход. Техният бизнес от това само ще се подобри. И те като правило са именно мултинационални и/или офшорно-регистрирани компании... Виновни ли са Румен Порожанов, ГЕРБ, и Дамян Илиев като шеф на БАБХ? Да, безусловно. Това е вината на палача, изпълняващ заповедта на краля да отсече главата на брат, роднина, сънародник. Те го правят. Дали получават някакво нездраво удоволствие при това, или страдат от угризения, е въпрос без значение, защото крайният резултат е чудовищен за хората там и в България."
Едва ли може да се каже по-ясно и по-директно. Ставаме свидетели на същото, което някои не смеят, други не искат да произнесат, а трети отричат по обясними съображения. Пък после всички се питаме: как допуснахме това да се случи. И ако днес евтанизират Странджа, дали утре същото няма да се отнася за цяла България?
  
 
     

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ