20 Април 2024събота00:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тръмп провел преговорите с Путин на своя глава

Американският президент пренебрегнал съветите на екипа си за твърд подход към Русия

/ брой: 137

автор:Дума

visibility 770

Доналд Тръмп е пренебрегнал повечето точки от 100-страничния документ, съставен от помощниците му за преговорите с Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки, разкри в. "Вашингтон пост". Изданието се позовава на двама източници, запознати със ситуацията.
Воденият от Тръмп диалог "в значителна степен се е разминавал с плана", предвиждащ той да заема твърда позиция на преговорите за руската намеса в американските избори през 2016 г. и присъединяването на Крим към Русия. Тръмп обаче "променил решението в крачка" и повел преговори по своя си начин, твърди един от събеседниците. За твърда позиция към Путин той бил призоваван от помощника за националната сигурност Джон Болтън и държавния секретар Майкъл Помпео.
 В интервю за телевизия Фокс нюз президентът на САЩ уточни, че с Путин са обсъдили Сирия, Украйна, неразпространението на ядреното оръжие и бяха постигнати "добри изводи". Той уточни, че един от тези "изводи" засяга Израел. Тръмп отбеляза, че руският лидер цени силните качества на израелския премиер Бенямин Нетаняху. "Той е голям поклонник на Биби, той много му помага, ще му помага и занапред, което е много добре за всички нас", посочи Тръмп, без да се конкретизира.
Според оценката му Путин демонстрирал на срещата своите силни качества. "Той беше силен", призна Тръмп. 

Ядреното неразпространение

Тръмп отбеляза, че САЩ и Русия само започват обсъждането на въпросите на ядреното неразпространение, включително договорите за съкращаване на настъпателните въоръжения и ликвидирането на ракетите със среден и по-малък радиус. "За мен това е най-важният въпрос. Знам, че Обама посочваше като основен проблем глобалното затопляне, но бих казал, че най-големият пред нас проблем е ядреният проблем, който става все по-горещ и е примерно 5 млн. пъти по-важен. При разрешаването на ядрените проблеми трябва да се проявява внимателност. Вижте, само САЩ и Русия притежават 90% от ядреното оръжие, което има в света". 
Владимир Путин вече заявяваше, че Русия е готова да продължи действието на Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения, но Москва има въпроси за прилагането му от  САЩ. 

Кризата в Сирия

Според Тръмп САЩ и  Русия "не стоят далеч един от друг по Сирия и се сближават". Той посочи и хуманитарното положение в арабската република. "Много хора възнамеряват да се завърнат в Сирия - от Турция и от Йордания, от разни места, от Европа в по-малка степен", каза той.
Спирайки се на Иран, той предположи, че Путин "вероятни би искал да се съхрани споразумението (на Запада с тази държава). "Защото това е добре за Русия. Те имат бизнес (с Иран), тя (сделката) е добра за много държави, които правят бизнес с Иран. Но тя не е добра за тази страна (САЩ) и в крайна сметка тя не е добра за целия свят", изтъкна държавният глава.
По Украйна Тръмп казал, че го безпокои отпадането на тази държава като транзитна за газ, Путин отвърнал, че газ ще се транзитира през нея, но първо трябва да се уредят спорните въпроси.
Доналд Тръмп заяви още, че "дипломацията и съвместната работа са за предпочитане пред конфликтите и враждебните отношения, продуктивният диалог е добър не само за САЩ и Русия, но и за целия свят". Той добавил също, че Русия ще работи със САЩ за ядреното разоръжаване на КНДР. "От политическа гледна точка няма нищо по-лесно  да отказваш срещи, да отказваш взаимодействие. И този подход не води доникъде.
На своя ред Путин заяви на пресконференцията, че преговорите са отразили съвместното с президента Тръмп "желание да се подобри негативната ситуация в двустранните отношения, да се набележат първите стъпки по тяхното заздравяване, по възстановяването на приемливо равнище на доверие и връщане към предишното ниво на сътрудничество".
По време на отговорите на въпросите Путин предложи специалният прокурор Робърт Мълър, който води разследването за уж руската намеса в изборите, да разпита руски граждани, но и помоли САЩ да помогнат за разследването на фонда на британския бизнесмен Уилям Браудер.
Тръмп изтъкна, че Русия е помогнала да бъде разгромена терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия. В отговор на въпрос за наличието в Москва на компромат срещу Тръмп, руският президент помоли журналиста, задал този въпрос, да го избие от главата си.
Тръмп добави, че представители на Съвета за сигурност на Русия и на Съвета за национална сигурност на САЩ ще проведат скоро среща, за да развият резултатите от диалога в Хелзинки. "Договорихме се представители на нашите съвети за сигурност да се срещнат за преговори по онези теми, които бяха поставени днес, за да продължат прогреса, който започнахме тук, в Хелзинки",
Тръмп и Путин се договориха също да поддържат открити каналите за връзка между службите за сигурност заради борбата срещу радикалния ислям, "за да бъде осигурена защитата на нашите граждани от тази глобална опасност", както изтъкна лидерът на САЩ. Той припомни, че благодарение на информация от Вашингтон руската държава предотврати терористичен акт в Санкт Петербург през 2017 г., заради което бе получил благодарност от Путин. 





БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ