26 Април 2024петък10:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска оставката на Румен Порожанов

Всички действия на държавата във връзка с чумата по животните са незаконни, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 137

автор:Дума

visibility 943

"Искаме оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Той и премиерът Бойко Борисов носят лична отговорност за случилото се с чумата по животните". Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера след продължилото около два часа съвместно заседание на Оперативния щаб по повод избиването на животни в Странджа и извънредния председателски съвет на НС. Нека да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев, призова тя, докато малко по-рано в телевизионно интервю земеделският зам.-министър Цветан Димитров твърдеше, че окончателното решение за избиването на животни в Странджа е "разписано еднолично" от Илиев и не било съгласувано с министерството.
"БСП предотврати гражданско напрежение с присъствието си сред хората. Освен опасност от зараза, има много по-голяма опасност от гражданско неподчинение, ескалиране на напрежението в цялата страна и опасност от сблъсъци", предупреди Нинова. Тя призова всички политици да се обединят и да успокоят хората, защото недоволството ще избие в крайности, които ще се отразят зле на България. Ако стопаните заведат колективен иск, че всички действия на държавата досега са незаконни, България ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения, подчерта Нинова. "Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума", настоя лидерът на БСП.
На заседанието на председателския съвет Нинова е оспорила като незаконни всички досегашни действия на правителството. Основаваме се на Закона за ветеринарномедицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия, а заповедите трябва да се подпишат от министрите на земеделието и на МВР, уточни тя. По думите й на това законово основание БСП смята за незаконно всичко, направено дотук.
Нинова припомни, че БСП оспори практическото изпълнение на предприетите мерки. Според нея не се прави достатъчна дезинфекция, а стопаните не се информират. "Предложихме да спазват законите, да свикат веднага централната епизоотична комисия. На председателския съвет ми обещаха, че докато се изясни дали има чума, ще предприемат мерки за карантина и дезинфекция в местата, за които има съмнения", съобщи тя. "Де факто започват отначало. Помолихме да не се пристъпва към убиване на животни, докато всичко това не се свърши, да се затворят районите, да се информират хората, да си направят както трябва документите. Призовавам за пълен контрол и карантинни мерки", допълни Нинова.


Управляващите се оплетоха в обяснения

Управляващите се оплетоха в обясненията за действията си за чумата по животните. В телевизионно интервю земеделският зам.-министър Цветан Димитров посочи шефа на БАБХ Дамян Илиев като персонално отговорен за масовото избиване на животни в Ямболско. "Решението за евтанизирането на животни се взема от БАБХ. Докладва се в "Ди Джи Санте", който е европейският орган по безопасността на храните и санитарния контрол, и оттам идва становище, което се изпълнява", подчерта Димитров като обяви, че Илиев не е спазил процедурата.
Шефът на БАБХ не отговори на обвиненията, но беше категоричен, че чума има и затова агенцията действала така. Той отново се оправда, че всички мерки били одобрени от европейските експерти. По думите му евтаназията е задължителна и всички други действия щели да предизвикат повече санкции за животновъдите, отколкото сегашните.
Ивайла Давидова, началник-отдел "Верификация на официалния контрол", обясни, че до момента са убити около 4 хил. животни. Вчера екипите били изтеглени от Шарково и Крайново "тъй като са възпрепятствани от протести, замеряни са с тежки предмети, имало е барикади".
От МЗХГ обявиха, че ще наемат компания, която да дезинфекцира стопанствата на животновъдите в Странджа. Министър Румен Порожанов заяви, че всичко щяло да бъде платено от министерството, защото почистването не е по силите на малките стопани.
Точно преди големия протест на животновъди днес Порожанов за втори път обяви, че ще повиши обезщетенията. В петък той тръгна от база 250 лв. средно за животно под селекционен контрол и 150 лв. за останалите и се зарече да не отстъпи. В понеделник сумите нараснаха на 190 лв. за овце и кози без селекционен контрол. Вчера средната цена за животни под селекционен контрол стана над 300 лв., а за останалите се покачи на над 200 лв.
Вътрешният министър Валентин Радев също смята за адекватни всички мерки досега. Той се оправда, че за първи път се случвало подобно нещо на територията на Европа, но все пак призна, че може и да има грешки.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити земеделското министерство и БАБХ. Наистина нямаше достатъчно информация към стопаните и към медиите относно чумата по животните и мерките, които са предприети срещу заразата, отбеляза той. Цветанов не пропусна да нападне БСП, като я обвини в политизиране на ситуацията. Искането за оставки е тяхно ежедневно упражнение, нагло коментира той.

Готвят мащабен протест срещу кабинета


За днес от 12 ч. пред парламента е насрочен мащабен протест. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) стоят зад проявата, която е в подкрепа на животновъдите и е срещу липсата на национална политика в сектор "Животновъдство". Те настояват за конкретни адекватни обезщетения за избития добитък в Странджанско и искат оставките на  зам.-министър Цветан Димитров, шефа на дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" Георги Праматаров и на Златка Възелова, която оглавява дирекция "Животновъдство". От НОКА обявиха намерението си за протест в края на миналата седмица. Членове от ръководството на "Обединени български животновъди" (ОБЖ) обаче се разграничиха от тях. Очакват се над 1500 фермери от цялата страна.
"Да евтанизираме кабинета Борисов 3! Всички пред парламента - не ви ли писна да живеете ограбени и излъгани?!", гласят призивите в различни групи в социалните мрежи. Акцията се организира отново във фейсбук, а повод за недоволството е поведението на правителството към хората в Странджанско и масовото избиване на животни там. Очаква се днес като официална "униформа" протестиращите да дойдат с бели дрехи и маски по подобие на ветеринарите и хората, които евтанизираха животните в Странджа.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ