19 Април 2024петък06:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Великобритания разработва изтребител

/ брой: 138

автор:Дума

visibility 1070

Великобритания има намерение да създаде изтребител собствено производство от шесто поколение. Това обяви по време на авиосалона във Фарнбъроу министърът на отбраната Гавин Уилямсън. Той официално представи макет на бъдещия национален британски изтребител, който ще носи името "Темпест" (буря от англ.).
Британските военни смятат, че с времето бъдещият изтребител ще допълни парка от Ф-35 и ще замени напълно Еврофайтър "Тайфун", който е многонационална разработка. Правителството смята да вложи 2 млрд. фунта стерлинги в създаването на машината, които ще бъдат похарчени до 2025 г. Мнистър Уилямсън съобщи, че изтребителят ще има и безпилотен вариант. За създаването му е събран т. нар. Отбор на Темпест - група компании, сред които "Ролс Ройс", "БАЕ Системс", британското поделение на производителя на ракети МВDA и италианската група "Леонардо". Британците обаче водят разговори и с чужди страни за участие в проекта, а впоследствие и за закупуването на машината. Сред евентуалните участници се сочат Швеция, Турция, Саудитска Арабия, Япония.
"Темпест", който ще приеме имената на британски изтребител от Втората световна война, ще бъде първият самолет от този клас, създаден на Острова от 60-те години на XX век. Плановете са "Темпест" да бъде приет на въоръжение към 2035 г., преди през 2040 г. да бъдат извадени от строя "Еврофайтър"-ите.
Само преди три месеца Германия и Франция обявиха, че започват съвместна разработка на изтребител от шесто поколение. Нежеланието на британците да участват в това начинание подобно на съвместната работа по "Еврофейтър" се свързва с напускането им на ЕС.



Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън представя макета на "Темпест"
Снимка ukdefencejournal.org.uk

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ