26 Април 2024петък12:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Паскал събра в албум шлагери на Европа

Известният поп изпълнител съпроводи изданието със спектакли в София и страната

/ брой: 138

автор:Дума

visibility 962

Албумът "Шлагерите на Европа" на известния поп изпълнител Христо Паскалев-Паскал бе сред културните акценти, свързани с първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз. Той съдържа по една шлагерна песен от 15 европейски страни - България, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Унгария, Франция, Чехия, Швеция. Подборът на повечето от тях е направен със съдействието на посолствата или на културните им институти у нас, уточнява изпълнителят. Проектът на сдружение "Спектър 21 век" се реализира под мотото "Да живеем заедно в Европа, значи и да пеем заедно нейните шлагери". Създаването на албума във времето е съпроводено от поредица успешни концертни изяви из цялата страна. Един от ярките акценти бе концертът на Христо Паскалев-Паскал "Шлагерите на Европа" на сцената пред Народния театър "Иван Вазов".
Паскал има и други тематични албуми, като единадесетият се нарича "Моя женщина". Той съдържа 17 от най-красивите песни за любовта и жената, създадени на руски език и е реверанс към огромното творчество в Русия в областта на естрадната музика през последните години. Сред песните са "Моя женщина", "Моя любимая", "Птица счастья", "Ты люби меня, люби", "Обожаю я тебя, обожаю", "Ваше блогородие", "За твоя красивая улыбка", "Без тебя", "Я люблю такую" и др. "В този албум събрах популярни песни, посветени на нежната половина на човечеството, на Нейно Величество Жената, на тази, която ни вълнува, провокира, кара ни да страдаме и да преживяваме неповторими мигове", споделя певецът. На елегантната корица на албума погледа привлича нежната и загадъчна "Рисунка на момиче" на художника Румен Статков. А песните в него ни отвеждат в един чувствен и красив свят - света на любовта.
"В последните десетилетия имах възможност често да се докосвам до великата руска култура. Богатството и разнообразието на народите в Русия обогатяват и дават палитрово разнообразие на традициите и особено на онези от тях, които са вплетени в музикалните форми. Това ме вълнува и засили желанието ми да изпея едни от най-хубавите песни за любовта, създадени в Русия. Надявам се, този мой втори албум на руски език да вдъхне повече нежност и романтика в нашия живот днес", споделя Паскал.
Първият негов руски албум е издаден през 2009 г. по повод Годината на България в Русия - "Я приеду к вам, ребята". В него са събрани специално направените за изпълнителя песни "Я приеду к вам, ребята", "Москва, любовь моя", "Москва-София" и др., създадени по стихове на поетите Сергей Литвиненко, Галина Боголюбова (президент на Славянски фонд "Русия") и Ирина Хинкова, както и популярни руски песни, включително и такива за войната.
Създаването на два диска на руски език от Паскал не е случайно. През последните две-три десетилетия той гастролира често по различни поводи в Русия. Многобройните му срещи с публиката там го вдъхновяват и изпълват с желание за творчество. До момента в богатия репертоар на Паскал има над 250 песни на 20 езика. Певецът е гастролирал в много страни на различни континенти. Има актьорски изяви в 19 игрални филма - български, полски, испански, италиански, френски и канадски. Освен това е в международното жури на престижни конкурси за млади попизпълнители в Pусия, Украйна, Молдова, Румъния и България. За своята цялостна дейност в развитието на музикалната култура през 2003 г. Христо Паскалев-Паскал получава наградата на Славянския фонд "Русия". През 2005 г. ООН - Европейският комитет по награди и премии, го удостоява с почетна грамота и значка за заслуги в укрепването на дружбата между народите. През март 2006 г. става лауреат на международната награда "Пилар" за заслуги във възраждането на Русия. Същия месец посолството на Руската федерация в София му връчва годишната награда "Златна муза" за принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България. А през 2008 г. Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД му присъди почетния си знак за "Укрепване на дружбата между България и страните от ОНД".



 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ