29 Март 2024петък15:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тръмп се отметна от думите си

В Хелзинки президентът на САЩ не се бил изразил правилно - не отрича руска намеса в изборите

/ брой: 138

автор:Дума

visibility 334

Президентът Тръмп се съгласи с изводите на американските следователи и специални служби, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 година. Държавният глава обаче отрича, че тази намеса му е спечелила победата, пише в. "Ню Йорк поуст".
"Аз напълно подкрепям американските разузнавателни ведомства и винаги съм ги подкрепял. И аз дълбоко съм убеден, че действията на Русия не са оказали абсолютно никакво влияние върху резултата от изборите. Хайде да погледнем на нещата реално, и аз съм говорил за това много пъти: аз подкрепям изводите на нашето разузнаване, че Русия се е намесила в изборите през 2016 година. Но никакъв сговор не е имало", отбеляза Тръмп.
Президентът обеща, че САЩ ще попречат на всякакви опити за намеса в междинните избори за конгрес, които са насрочени за ноември.
Всъщност американският лидер се отказа от собствените си думи, че не вижда причина за руска намеса в избирателния процес в САЩ, които той каза в Хелзинки. Сега Тръмп уточни, че от изказванията му е отпаднало едно "не". "Изречението трябваше да е: "Не виждам причина, поради която не би била Русия", допълни той.
Всъщност в Хелзинки не само Тръмп, но и Путин направи лапсус. Вместо "400 хил. долара" той каза "400 милиона", когато говореше каква сума уж бил дал инвеститорът Браудър на Демократическата партия в САЩ. За разлика от американския си колега обаче Путин не се оправда за грешката си. Вместо него уточнението направи на следващия ден представител на руската прокуратура.
Междувременно Белият дом съобщи, че американската администрация разработва на този етап възможни по-нататъшни стъпки за прилагането на споразуменията, постигнати от Путин и Тръмп по време на срещата им във финландската столица. "Срещата на върха в Хелзинки бележи началото на процес между САЩ и Русия, насочен към намаляване на напрежението и насърчаване на сътрудничеството в нашите общи интереси. Ние проучваме резултатите от дискусията между президента Тръмп и президента Путин, като обмисляме възможните следващи стъпки. Засега няма какво да добавим повече", казал пред ТАСС представител на Белия дом.
Тръмп обаче уточни, че санкциите, наложени от САЩ, срещу Руската федерация, ще останат в сила, засега не се предвижда тяхната отмяна. От своя страна председателят на камарата на представителите на САЩ Пол Райън се обяви за нови антируски санкции. По време на пресконференция във вторник той заяви, че би бил "повече от щастлив да разгледа" допълнителни санкции спрямо Русия.
И все пак американският президент е убеден, че след Хелзинки отношенията с Русия вече са се подобрили.
"Отношенията ни с Русия никога не са били по-лоши от допреди няколко дни. Смятам обаче, че те са вече значително по-добри и имат потенциал да станат още по-добри. По време на предизборната кампания говорех именно за това", подчерта Тръмп.
Пред телевизия Фокс нюз пък той обясни, че не възприема Русия като сериозен икономически съперник и предпочита да не я нарича "противник". Тръмп заяви, че Русия притежава "мощни въоръжени сили, но икономиката им е значително по-слаба от китайската. Не бих могъл да нарека Русия дори съперник".
За 38% от американците обаче Русия е "враг", почти за толкова тя е "съперник", а за едва 8% е "приятел". Това показва ново социологическо проучване на агенция "Ипсос". Повече от половината американци не одобряват политиката на президента на САЩ към Русия. 55% от запитаните са отговорили отрицателно на въпроса дали одобряват политиката на Тръмп към Русия, а 37% подкрепят своя президент. Срещата с Владимир Путин в Хелзинки обаче не е повлияла на неговия общ рейтинг. Според данните от допитването, 42% от гражданите на САЩ одобряват работата на Тръмп.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че лично той е допринесъл за силата на НАТО, организация, която досега той често критикува.
Организацията се финансира по-добре "само заради мен", написа Тръмп в туитър.
"НАТО беше слаб, сега отново е силен (лошо за Русия). Медиите само тръбят, че съм бил непристоен с лидерите, никога не споменават парите!", написа той.
В интервю за Фокс нюз Тръмп отново призова членките на НАТО да започнат да покриват разходите за функционирането на военния алианс.
"Плащаме 91% от разходите за опазване на Европа. НАТО е отлична институция, но помага на Европа много повече, отколкото помага на нас", заяви Тръмп.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ