Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Борисов ще прилага опита на БКП срещу чумата по добитъка

Ростислава Иванова

19. Юли 2018 , брой: 138   202   0Бойко Борисов разпореди вчера на земеделския министър Румен Порожанов да проучи как се е действало по времето на социализма при огнища на зарази по животните. "Разпореждам на Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи: армията затваря, загражда, и по същия начин", обяви премиерът в началото на правителственото заседание.
Малко преди това земеделското министерство съобщи, че Фонд "Земеделие" ще увеличи с 47 лв. помощта "де минимис" за стопаните на евтанизирани овце и кози майки в Странджанско или по 190 лв. на животно. Държавата ще похарчи за това около 1 млн. лв., които после ЕС ще възстанови. Средствата бяха обявени малко преди националния протест пред МС.
"Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички", аргументира се премиерът в защита на евтаназията. По думите му, ако не се прекрати заразата, след това 1,1 млн. животни трябвало да се избият. "Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. Просто проявете необходимото съчувствие, човещина, бързо плащайте. Убедете хората и всички останали, че после тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция - нито сирене, нито масло, нито кашкавал. Тук политика няма и затова извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала", занарежда Борисов пред камерите в обичайния си стил и упрекна Агенцията по храните, че е трябвало да прояви максимална човечност, защото "това са животинки".
Порожанов се опита да му каже, че тези мерки вече са взети, но Борисов го сряза: "Абе, прави се! След като стана проблема, тогава тръгнахте да обяснявате".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"