24 Април 2024сряда18:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Венециански барок с "Кончерто де кавалиери"

Специално участие в концерта ще вземат млади танцьори от балетната школата на Маша Илиева

/ брой: 139

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 753

Венеция от времето на барока ще оживее в уникален концерт на ансамбъл "Кончерто де кавалиери", организиран от "Кантус фирмус" със съдействието на Италианския културен институт в София. На 18 септември оркестърът от старинни инструменти ще свири за столичната публика в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Началният час на събитието е 19.30. В прекрасната естествена акустика и тържествена атмосфера на залата "Кончерто де кавалиери" ще изпълни музика от най-популярния композитор на Венецианския барок - Антонио Вивалди. Освен него ще бъдат представени и други забележителни венециански майстори - Албинони, Марчело, Калдара, създали огромен брой концерти и сонати, разкривайки неизчерпаема музикална инвенция, които все още омагьосват слушателите със своята лекота, чистота и сила. Допълнителен колорит и динамика в събитието ще внесе участието на млади танцьори от школата по балет на Маша Илиева. Известната примабалерина е реализирала няколко успешни проекта с танци от бароковата епоха.
"Кончерто де кавалиери" е обявен от критиците за "един от най-динамичните и вдъхновяващи ансамбли в Италия, занимаващи се с изпълнение на музика от ХVІІІ век". Ансамбълът е създаден в Пиза от Марчело ди Лиза, който събира някои от най-добрите италиански изпълнители на барокова и класическа музика с оригинални за епохата инструменти. Оркестърът редовно изнася концерти с известни солисти и музицира на престижни международни сцени като "Музикферайн" - Виена, "Концертгебау" - Амстердам, "Аудиторио насионал" - Мадрид, Центро културал де Белем - Лисабон, и др.
"Звукът на оркестъра е лек и прозрачен. Той ни връща назад във времето на историческата изпълнителска практика. Динамиките са толкова деликатни, че позволяват на слушателя да усети цялата красота на музиката във всичките й детайли", пише журналист от NDR през април 2017 г. по повод изпълнение на "Кончерто де кавалиери".
Оркестърът има и активна звукозаписна дейност. През 2011 г. съставът започва дългосрочен проект за "Sony Classical", в рамките на който бяха издадени няколко албума с оперна и инструментална музика от Алесандро Скарлати, Дж. Батиста Перголези, Антонио Вивалди и други автори. Записите получават признание от критиците и международната преса.
Марчело ди Лиза (р. 1978), който е диригент и чембалист на състава, завършва музикалното си образование в университета в Пиза през 2000 г., а четири години по-късно защитава докторска степен по гръцка и латинска филология и литература в същия университет с дисертация върху творбите на Архимед.
Билетите за първото гостуване на ансамбъл "Кончерто де кавалиери" в София са на цени от 15 и 20 лв. и се продават на сайта TicketsBG.com, а след 3 септември ще може да се купят и на касата на "Кантус фирмус" в зала "България", научи ДУМА от Ирена Данкова.


Диригентът Марчело ди Лиза
Снимки "Кантус фирмус"

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ