19 Април 2024петък22:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Романите на Вигдис Йорт като диагноза на съвремието

Популярната норвежка писателка разказва за човешката участ и житейските избори

/ брой: 139

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1395

Вигдис Йорт е родена през 1959 г. в Норвегия. Пише екзистенциални книги за човешката участ и житейските избори. Има остър поглед върху актуални теми от съвремието. Със "Смяна на гуми", "Говори с мен", "Трийсет дни в Санефюр", "Да живее пощенският рог!" и "Норвежка къща" тя се налага като смел политически автор. През 2011 г. е отличена с наградата "Гюлдендал" за цялостно творчество, а през 2012 г. с отличието на критиката за "Да живее пощенският рог!". Романът е превърнат в пиеса, която се играе с успех в държавния театър. През 2014 г. Вигдис Йорт печели наградата "Амалие Скрам". "Норвежка къща" излиза през есента на 2014 г. и получава блестящи критически отзиви. През 2014 г. й е присъдена почетна награда "Браги". Новият й роман "Земя и завет" получи приза на критиката и е номиниран за литературната награда на Северния съвет.
В "Говори с мен" предпазлива жена на средна възраст заминава за Куба и изненадва сама себе си. Любов ли изживява там? Срещата с Куба, страната на контрастите, красотата, бедността и топлотата в отношенията между хората, променя нейния светоглед. Когато се връща у дома, тя започва да се бори да доведе кубинския си любим в Норвегия. "Говори с мен" е роман за промяната на курса в живота и вземането на смели решения. За връзката на една жена със самата себе си, с миналото й и с властите, към които цял живот е била лоялна. С един любим. И не на последно място - със сина й.
В "Норвежка къща" Алма обича старата си дървена къща, чийто двор се простира нагоре към гората. Кварталът е заможен, а тя е разведена, с пораснали деца и работи като текстилен дизайнер. За да се издържа, изработва знамена и гоблени, дава под наем част от къщата. Тогава се нанася младо полско семейство, което не се подчинява на нейните правила. От една страна, Алма вижда самата себе си като либерална, от друга, схваща фриволното отношение на поляците към нейната собственост като посегателство върху идентичността и ценностите й. Писателката не рисува красива картина на живота в норвежката къща. Вигдис Йорт пише книга за дилемите, пред които всички стоим, за отношението между своето и чуждото и за норвежкото себеразбиране.
"Смяна на гуми" разказва любовната история на Трюлс, автомобилен търговец, и Луисе, професор по литература. Това е интелигентен и изпълнен с хумор разказ за срещата на двама души, които са не просто различни по характер, но идват от напълно противоположни социални среди.
Предстои публикуването на "Земя и завет".




 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ