26 Април 2024петък01:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Читателят

Спомен за Илинден

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 94

"Пушка пукна, пушка пукна край конако,
пушка пукна на Илинден.
Запали се, айде, целата Белица
дойде време за свобода..."


Така започва песента в прослава на Илинденското въстание в моя, Пиринския край. В този край живеят открай време будни и свободолюбиви планинци с непокорен дух. В онези трудни години населението решило, че е време да се освободи от турската тирания. Вдигнало се през 1903 г. Илинденското въстание. Моята родна Белица била център на военните действия. Но не било писано този край да се освободи от робството. В Белица бил изпратен отряд от башибозук. Започнала голяма сеч. Избити били над 120 души - повечето жени, деца и старци. Почти цялото село било опожарено. Голяма част от населението потърсило убежище в освободената част от майка България.
Между тези изселници са били и родителите на моята майка - дядо Тосе (Христо) и баба Спаса. Моята майка Мария е родена в края на 1903 г. в с. Долна баня, Ихтиманско. Каква воля и издръжливост са били необходими на тази дребна женица, каквато е била баба Спаса, за да премине през Балкана с рожба под сърцето.
По късно, когато излиза султански указ за помилване, голяма част от населението се е върнало в Белица. Между тях са били и моите предци баба Спаса и дядо Тосе. Впоследствие те отгледали още три дъщери - Янка, Русана и Цветана, и двама синове - Георги и Никола.
А песента "Пушка пукна..." има своите конкретни герои. Един от тях - войводата Кара Златин, който е ранен край конака на Белица, е дядото на Александър Кокарешков, композитор и дългогодишен диригент на оркестъра на ансамбъл "Пирин", и Мария Кокарешкова - народна певица.

Филип КУТИН,
гр. Белица

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ