23 Април 2024вторник21:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Съд не даде Калифорния да се раздели на три

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 561

Върховният съд на Калифорния блокира предложението за разделяне на този американски щат на три нови. Внесената по този повод петиция за референдум на предстоящите през ноември междинни избори в САЩ бе отхвърлена.
Съдиите прецениха, че възникват много въпросителни около валидността на инициативата, и около възможността структурата на този най-голям по население щат да бъде променена с вписването й в една бюлетина наред с редица други въпроси, по които жителите на щата ще трябва да се произнесат.
Тази позиция на съда обаче не изключва въпросът за разделяне на щата да се впише в бюлетината при бъдещи избори, ако съдът се произнесе за това.
Инициативата бе дело на милиардера Тим Дрейпър, натрупал състояние чрез рискови капитали, който от години се опитва да раздели щата с аргумента, че той е станал неуправляем поради размера си, големите имуществени неравенства и географското и етническото си разнообразие. Последният му опит щатът да бъде разделен на шест не успя да се впише като референдум на изборите през 2016 г. Този път предложението му бе щатът да се раздели на три: Северна Калифорния (обхващаща 40 северни окръга - районите около Сан Франциско, Силициевата долина и сегашната щатска столица Сакраменто), Калифорния (обхващаща средните крайбрежни територии от Монтерей до Лос Анджелис) и Южна Калифорния (обхващаща аграрните райони около Фресно и юга на сегашния щат до Сан Диего и границата с Мексико).
Дрейпър похарчи 1,7 млн. долара за прокарването на своята инициатива, като организира петиция за разделянето и събра под нея около 600 000 подписа - много повече от необходимите 366 000.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ