18 Април 2024четвъртък11:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Брюксел започва процедура срещу Унгария заради Сорос

Холандски министър се обяви срещу мултикултурализма и сляпото приемане на мигранти

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 457

Европейската комисия (ЕК) започва процедура за санкции срещу Унгария заради одобрения по-рано от нейния парламент на пакет от закони "Стоп Сорос", който предвижда наказателно преследване на организации, подкрепящи незаконната миграция.
Според в. "Дейли нюз Хангъри", който се позовава на източници от Брюксел, процедурата по налагане на санкции започва с официално уведомление на Унгария от ЕК за "проблематичния" законопроект "Стоп Сорос". Ако до два месеца правителството не предприеме действия срещу тези нововъведения, нарушаващи законите на ЕС за предоставяне на убежище, ЕК ще обмисли възможността да се обърне към Европейския съд. В бъдеще Будапеща може да бъде лишена от правото да гласува в Съвета на ЕС.
Унгарският външен министър Петер Сиярто вече заяви, че правителството на страната е готово да се бори срещу процедурата за санкции на ЕК. 
В средата на май фондът "Открито общество", който принадлежеше на американския милиардер Джордж Сорос, прекрати дейността си в Унгария след новите ограничения на законопроекта, озаглавени "Да се спре Сорос". Самият милиардер е роден в Унгария през 1930 г. и е прекарал там първите 17 години от живота си.
Противопоставянето на Сорос се превърна в червена нишка за политиката на премиера Виктор Орбан и управляващата партия ФИДЕС. Лидерът на нейната парламентарна фракция Силард Немет бе заявил, че "империята на Сорос, която се състои от псевдограждански организации, получава средства, за да разчисти пътя на глобалния бизнес и политкоректността през главите на националните правителства, така че те трябва да бъдат изгонвани с всякакви средства".
Според медийни съобщения Сорос разчита на 226 от общо 751 евродепутати, които работят за прокарването на неговите идеи за заселване на Европа с мигранти, джендърското равенство, узаконяването на еднополовите бракове и други.
Междувременно точно срещу мултикултурализма се изказа външният министър на една западноевропейска държава, която е прословута като горещ радетел на това явление - става дума за Холандия и Стеф Блок. По време на среща със сънародници, които работят в международни организации, той заяви, че няма такова нещо като мирни мултикултурни общества и че е генетично определено човек да не може да се свързва с "непознати хора", пише "Недерландс таймс"
"Дайте ми пример за мултикултурно или мултиетнично общество, където оригиналното общество да е все още живо и където има мир. Не се сещам за такова", заяви министър, чието изказване изтече в медиите. Според него всяко общество има граници по отношение на мигрантите. Той заяви, че е "много хубаво" да имаш турска пекарна зад ъгъла, но допълни, че има някои "странични ефекти".
Според министъра генетично определено е някои групи хора да не могат да живеят заедно. "Може би някъде дълбоко в гените си ние желаем да имаме добре организирана група за лов и поддържане на селото. И заради нея не можем да се свързваме с хора, които не познаваме", поясни той.
Междувременно изказването му възмути някои депутати в холандския парламент. Според депутата от Социалистическата партия Садет Карабулут думите на Блок са недостойни за външен министър. "Наистина ли мисли, че ксенофобията е част от природата на хората? Че не можем да живеем заедно и затова по-добър свят е невъзможен?", изтъкна той и поиска министърът да се отрече от думите си.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 760

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 854

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 770

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 849

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 769

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 759

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ