23 Април 2024вторник16:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

"Репортери без граници" за разследванията у нас: Мисията е възможна

Лесно е да проучват корупция и злоупотреба с власт, проблемите идват с публикуването, констатира организацията

/ брой: 139

автор:Павлета Давидова

visibility 616

В свой доклад международната организация "Репортери без граница" заявява: "Мисията е възможна: разследващата журналистика в България". На пет страници те дават своята оценка на този тип журналистически материали у нас.
"За мотивирани журналисти в България е лесно да открият, разследват и събират доказателства за корупция и злоупотреба с власт. Но в момента на публикуването на разкритията вместо аплодисменти на благодарност журналистите почти сигурно се сблъскват със стена от мълчание, власти с "широко затворени очи" или по-лошо - биват следени, тормозени и обезсърчавани чрез кампании за очернянето им и са наричани "врагове на държавата", гласи констатацията на "репортерите". Още в началото на доклада се посочват и причините за това - "корумпирани редактори и издатели, автоцензура, натиск от властите и собственост на медиите, концентрирана в ръцете на олигарси, които използват пресата като "медийни бухалки" за постигане на контрол и наказване на малцината противопоставящи се". За пореден път депутатът от ДПС Делян Пеевски е изрично упоменат. ДУМА припомня, че в предишни доклади той бе определен като медиен олигарх, не бе пропусната и голямата концентрация на медии и разпространителският му бизнес.
Въпреки това, според "Репортери без граници" разследващата журналистика у нас все още не е мъртва. Според тях журналистите, занимаващи се с подобна тематика, могат да продължат и дори да преодолеят стената от мълчание, ако разпространяват материалите си в социалните медии.
От организацията дават и примери за разследваща журналистика, от които става ясно, че в полезрението им са различни телевизии, сайтове и вестници.
Споменати са "Темата на Нова", "Хрътките" на БТВ и "Открито" по БНТ. Макар да се посочва, че те засягат широк спектър от теми през здравеопазване до злоупотреби с еврофондове, има и уточнение, че "мишените на тези телевизионни разследвания рядко, а даже и никога, засягат членове на висшите ешелони на властта."
Посочени са и онлайн медии, които според "Репортерите" правят качествени разследващи, но страдат от ограничения в бюджета. Разследващи статии рядко се появяват в регионални медии, констатира още докладът.
Фактът, че в страната с най-слаба свобода на медиите в ЕС все пак е добро място за разследваща журналистика, е определен като парадокс. Докладът обяснява тази леснота с това, че България има действащи и евтини за достъп публични регистри, изискване от политици и висши служители да декларират имуществото и конфликтите си на интереси, обществените поръчки може да се проследяват онлайн и един "от най-добрите закони за прозрачност в Европа" - Законът за достъп до информация.
Наказателният кодекс на България позволява започване на разследване срещу журналист или издание само с подаване на жалба в прокуратурата за клевета, отбелязват обаче от "Репортери без граници". Те допълват, че често процедури на гражданското и наказателното право са използвани от държавни служители за оказване на натиск и финансово изтощаване на журналистика.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 264

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 245

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 242

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 272

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ