29 Март 2024петък10:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова: Не сме се съгласявали евтаназията на животни да продължава

/ брой: 139

автор:Юлия Кулинска

visibility 1061

Не сме се съгласявали мерките по евтаназия на  животните да продължават. Това заяви Корнелия Нинова пред журналисти в НС. Лидерът на БСП опроверга думите на вътрешния министър Валентин Радев, че на председателския съвет във вторник е било постигнато пълно единодушие по отношение на кризата в Странджа. За доказателство Нинова е поискала писмено стенограмите от заседанието, за да се види кой какви позиции е заел.
"Управляващите едва вчера започнаха да изпълняват мерките, за които БСП настояваше. Чак сега започна дезинфекцията на стопанствата. Доскоро такава нямаше и в населените места се влизаше и излизаше спокойно. Животните се загробваха, без да се обработват с препарати", обясни Нинова. Тя подчерта, че социалистите са поставили условие да не се влиза насила в домовете на хората и да им се предоставят протоколи от пробите и резултатите. Нинова отбеляза, че досега никой не е получил документ, че животно от стадото му е с положителни за болестта резултати.
Лидерът на БСП се възмути, че министър Радев е обявил от телевизията, че в Болярово има огнище на заболяване. По думите й кметът на Болярово не знаел нищо за това, а жителите са изпаднали в паника. Липсата на информираност е една от грешките, които управляващите продължават да правят, коментира Нинова. Тя настоя хората да разберат какво се случва, съответният район да бъде поставен под карантина и чак след това да се правят изявления.
Управляващите си измиха ръцете с оставките на зам.-министър и директори на дирекции, но политическата отговорност за всичко случило се в Ямболска и Бургаска област трябва да бъде на най-високо ниво, категорична е Нинова. БСП продължава да настоява земеделският министър Румен Порожанов да подаде оставка.
Все повече се засилват съмненията на БСП, че болестта е чума. Нинова отбеляза, че стопаните са били съгласни с мерките предвид опасността от тежкото заболяване, но въпреки това управляващите ги прекратиха. "То беше взето, не защото БСП пречи, а защото чакат да дойдат резултати от някакви проби. Никога не сме твърдели, че болестта не е чума, искахме доказателства. Ако ги имат, защо пак чакат нови резултати от проби?", попита Нинова.
Лидерът на БСП бе критична и към искането на властта за политическа подкрепа за действията й. Нинова отбеляза, че са направили много неща без такава като отдаването на летище София на концесия и вдигането на акциза на цигарите и въвеждането му за бирата.


Социалистите питат откъде е дошла заразата


Без отговор на въпроса откъде е дошла чумата Странджанският район е застрашен и в бъдеще,  коментира депутатът от "БСП за Бългаия" и зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие и храни проф. Светла Бъчварова. "От първия ден на този проблем задавам въпроса кой ще отговори откъде дойде заразата. Това е трето много сериозно заболяване в този район. Ако не се установи откъде идва болестта и какъв е щамът й, всички болести могат да бъдат привнесени в района", подчерта проф. Бъчварова. Тя припомни, че в Турция има зараза, има и ваксинации и въпреки това има умрели животни. Кой как си върши работата, как заразеното животно е пристигнало в България, настоя да знае социалистката. Проф. Бъчварова уточни, че тази болест може да бъде пренесена само от заразено животно, с вода, с фураж или с ваксина. Хората малко трудно могат да бъдат преносители на зараза или по-скоро това е почти невъзможно, уточни народният представител във връзка с подозренията, че чумата е дошла от мигранти.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ