20 Април 2024събота15:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Управляващите са все по-неадекватни по казуса в Странджа

В полунощ отмениха планираната евтаназия, още се чакат резултати от проби

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 1184

Управляващите продължават с неадекватните опити да оправдаят и овладеят хаоса, който предизвикаха с убиването на животни в Странджанско. След като в сряда след протеста вътрешният министър Валентин Радев обяви, че ще продължат с евтаназията в Шарково, в полунощ срещу четвъртък стана ясно, че процесът отново спира. На специален бифинг в МВР вчера в 8 ч. той и земеделският министър Румен Порожанов опитаха да замажат ситуацията. Вместо яснота обаче те внесоха допълнителни неясноти.
"Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума. Едното е на баба Дора в Шарково - то е в контекста, че в самото населено място има положителна проба. И в едно стадо в Болярово", изненадващо заяви Порожанов, макар само ден преди това президентът Румен Радев да бе в Болярово и там никой да не бе уведомен за новата зараза.  Ще отложим евтаназията, като междувременно цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място, ще се извършва при усилен контрол", продължи министърът. Той обаче призна, че има проби, чиито резултати още се чакат. Вчера имаше митинги, на които Корнелия Нинова каза, че не била убедена, че има чума - отново ни разколебават, ожали се пък Радев. Двамата министри днес ще се явят в НС, за да търсят "политическа подкрепа" спрямо предвидените мерки за борба с чумата. Идеята им е да искат "препотвърждение на правилността на действията" . "Не може да спасяваме държавата и някой да работи срещу това. Това е работа срещу националната сигурност. Най-малкото не е комфортно да изправят родната полиция срещу друга част от обществото с неясни мотиви" продължи той.
В Болярово вчера следобед скандалите избухнаха с пълна сила. Там за участие в местен координиран щаб за борба със заразата пристигна и Порожанов. На място дойде станалата известна баба Дора от Шарково. Пред ядосаните фермери министърът призна, че в стадото й положителна проба за чума не е открита. Задължително било то да бъде евтанизирано, тъй като е било в контакт с други болни животни. Животните от другото стадо - на животновъд от Болярово, са извън града и нямат досег с други. Това означава, че ще има достатъчно време, за да се вземат втори проби и да се изчакат резултатите. Ако и те докажат, че има симптоми на чума, тогава тези животни ще бъдат евтанизирани. Останалите стада в района няма да бъдат умъртвявани, обещават управляващите. За да успокои баба Дора пък, Порожанов се похвали, че бил разговарял с  животновъди от района, които обещали, че ще й подарят 100 кози.
Междувременно европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис се впусна да уверява как България взимала адекватни мерки по казуса. "Искам да разсея спекулациите, че става дума за биотероризъм. Новите болести, които навлизат, се дължат на климатичните промени", изненадващо заяви той.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ