Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Мерсия Макдермот получава възродената Димитровска награда

Велиана Христова

20. Юли 2018 , брой: 139   968   0Международната фондация "Георги Димитров" с председател  ген. Ангел марин реши да възстанови Димитровската награда, която бе ликвидирана в годините на прехода. Първи носител на възроденото отличие е английската писателка Мерсия Макдермот, българка по душа, автор на знаменитите книги за Левски, Яне Сандански и на биографията на Димитър Благоев "Ален мак самотен". Последната книга издаде у нас неотдавна ИК "Синева" на журналиста, писателя, поета Христо Георгиев.
Книгата на Макдермот за Благоев бе представена вече в няколко организации на БСП в страната. Завчера вечерта бе организирана вечер за книгата в районната организация на БСП "Красна поляна" в столицата. На форума зам.-председателят на Фондация "Георги Димитров" Симеон Игнатов обяви наградата за Макдермот и я предаде на Христо Георгиев, който ще я връчи през септември на английската писателка.
За делото на Мерсия Макдермот говори проф. Димитър Генчев. След смъртта на Благоев през 1924 г. британският в. "Таймс" публикува цяла страница възпоминателна биография да него и напис: "Отиде си последният от големите български, европейски и световни интелектуалци", припомни Генчев. Такова нещо дотогава и след това не се е случвало, подчерта той.


Снимки Авторката
Проф. Генчев, издателят Христо Георгиев (вляво) и председателят на БСП "Красна поляна" Евгений Белий говориха за делото на Благоев и за Мерсия Макдермот   

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"