25 Април 2024четвъртък12:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КЗК забрани на Гинка да купи ЧЕЗ

Сделката с "Инерком" застрашава националната сигурност с монополно положение, смята регулаторът

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 52

Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Инерком България" ЕАД да придобие българските дружества на чешката ЧЕЗ. Така антимонополният огран забрани на Гинка Върбакова да се сдобие с "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, "Бара Груп" ЕООД. Според комисията, фотоволтаичните мощности на "Инерком" заедно с активите на ЧЕЗ ще доведат до концентрация и монополно положение на пазара на зелена електроенергия, което ще застраши националната сигурност. Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
 С друго решение КЗК забрани на чешкия магнат Петер Келнер да придобие Нова телевизия. Комисията не даде на регистрираната в Холандия ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В. да се сдобие и с дъщерните на "Нова броудкастинг Груп" "Нет Инфо" АД и "Агенция Ева" ООД. Според антимонополната комисия значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й дадат съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.
Сделката за ЧЕЗ е спряна от КЗК, защото има концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на еленергия от фотоволтаични централи. Според комисията покупката ще породи вертикални ефекти надолу по веригата и ще повлияе на пазарите на разпределение и снабдяване/доставка на електрическа енергия; на търговията с нея и на свързаните услуги по координиране на балансиращи групи. "На пазара на разпределение и снабдяване/доставка на ток придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените й лицензи за осъществяване на тези дейности. Паралелно "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Трейд България" формират съществен пазарен дял на база търгувани количества еленергия на свободния пазар", мотивират се от КЗК.
С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и значението им за електроенергийната система на страната е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност. Наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари, категорични са от КЗК.
От "Инерком" разпространиха съобщение, че са изненадани от решението. Енергийният министър Теменужка Петкова и шефът на ресорната комисия в парламента Делян Добрев отказаха коментар. От БСП аплодираха решението на КЗК.
ДУМА припомня, че през февруари стана ясно, че чешката компания се гласи да продава активите си у нас на неизвестна пазарджишка фирма. Върбакова бе готова да плати около 320 млн. евро за предприятието, което снабдява с ток 3 млн. клиенти в Западна България. Породиха се съмнения, че Гинка е подставено лице заради факта, че фирма с капитал от 50 000 лв. е избрана за купувач на компания с бизнес за милиарди. Енергийният министър подаде оставка заради близките си връзки с Върбакова, която обаче премиерът Борисов първо прие, а после отхвърли. БСП настояха държавата да участва в купуването на ЧЕЗ, а по тяхно искане сделката бе разследвана от специална парламентарна комисия. Заради "секретна и финансова информация" обаче така и не стана ясно кой финансира сделката.

Крум Зарков: Потвърди се, че сделката е незаконна

Зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков поздрави КЗК за навременното решение. "Още както избухна скандалът с ЧЕЗ, парламентарната ни група последователно и аргументирано изразява съмнения, че тази сделка не отговаря на българските закони. Сега имаме първото потвърждение за това. Решението доказва, че много от аргументите, с които спорихме, са били верни. То показва, че противопоставянето на подобен род сделки има смисъл и води до резултат. Призоваваме и другите органи, които са сезирани, да не се крият от своята отговорност, а да извършат необходимите проверки и да излязат със съответните решения", заяви Зарков пред журналисти в парламента. Той припомни, че ЧЕЗ многократно е заявявала желанието си да напусне страната. Ако това продължава да е така, призоваваме правителството още сега ясно да заяви, че държавата има интерес от участие и закупуване на акции в този ключов сектор, призова депутатът от БСП.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ