19 Април 2024петък00:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Депутати от левицата настояват АГ-отделението в карловската болница да продължи работа

автор:Дума

visibility 586

Загрижени сме за съдбата на общинската ни болница МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово, по-точно акушеро-гинекологичното отделение. Това заяви народният представител от ПГ "БСП за България" Веска Ненчева на пресконференция в Карлово. Тя благодари на народните представители от левицата и експертите от здравната комисия в парламента за бързата реакция по повод внесения сигнал, както и за подкрепата за решаването на този проблем. Получихме сигнал, че е отказано плащането на 12 пътеки, а това е изключително тревожно. Това означава, че хората ще трябва да ползват здравни услуги на повече от 100 км - в Пловдив, обясни тя. Ненчева подчерта, че тази болница обслужва 7 общини и над 100 000 души.
Тук, където са се раждали потомците на Ботев и Левски, няма да има повече карловци. Ще има пловдивчани, коментира от своя страна Георги Йорданов от групата на БСП. Поради липсата на един анестезиолог, РЗОК-Пловдив отказва да сключи договор за закупуване на услуги в областта на акушеро-генекологичната помощ. Това означава, че в гр. Карлово няма да се заплащат раждания от Касата, няма да се заплащат и други хирургични дейности в тази област, допълни депутатът. Той коментира, че това решение го изненадва, защото няма как нуждаещите се жени да се насочват към болница на 100 км. В линейките ли трябва да раждат жените? Има случаи, когато става въпрос за живота на родилките, подчерта той. Впечатлява ни циничното отношение от страна на директора на РЗОК д-р Магдалена Петрова. Отделението не се закрива, но може да работи само срещу заплащане в брой. Защо да се плаща нещо, което е осигурено от бюджета на Касата, попита Йорданов. Според него, ако карловци допуснат отделението да бъде затворено, те се прощават с него.
Решението на директора на РЗОК-Пловдив е незаконно, категоричен бе проф. Георги Михайлов. По думите на депутата става въпрос за своеволие от страна на директора.
Отделението има на разположение 4 анестезиолози и може да продължи да работи, както досега, категоричен е народният представител. Да карат родилки на 60-100 км е нито морално, нито законно и е недопустимо. Затова смятам, че директорът на РЗОК-Пловдив трябва да бъде отстранена, посочи той. Михайлов подчерта, че ще постави в парламента като цяло въпроса за общинските болници, защото са осъдени на доизживяване. 2.5 млн. българи ще останат без достъпна, своевременна и комплексна медицинска помощ, каза още той.
Според Анелия Клисарова акушеро-генекологичното отделение в Карлово трябва, дори при загуба, да бъде защитено от държавата. Тя обясни, че заповедта на РЗОК-Пловдив е атакувана в Административния съд в Пловдив, но докато няма решение на съда тя е в сила. Само преди няколко месеца приехме Националната здравна карта. БСП заяви, че тази карта не е правилно структурирана, но не бяхме чути. Ето, виждате до къде води това, подчерта народният представител. Клисарова е категорична, че целият регион има нужда от това отделение.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ