25 Април 2024четвъртък22:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Визия за България": Пациентът е във фокуса на здравната система

Държавните и общинските болници да не са търговски дружества предлага БСП

автор:Дума

visibility 972

Пациентът трябва да бъде в центъра на здравната система на България. Да има минимум заплащане от страна на пациентите. Това коментира по време на Националното съвещание на БСП д-р Десислав Тасков, зам.-председател на ОблС на БСП-Варна. Той, заедно с народния представител проф. Георги Михайлов, представиха визията на левицата в системата на здравеопазването.
От джоба на хората излизат над 4 млрд. лв., като имаме предвид, че говорим за най-бедната страна в Европа. Това е абсолютно неприемливо и ще го променим, категоричен бе Тасков. Искаме да върнем държавата в здравеопазването – в управлението, регулацията, контрола и гарантиране на достъп до здравеопазване на всеки, подчерта докторът.
В проекта си БСП е заложила намаляване на ставката ДДС за лекарствата и медицинските изделия.
Държавните и общинските болници няма да са търговски дружества, а лечебни заведения. Частните лечебни заведения, които искат да работят с НЗОК, няма да могат да бъдат търговски дружества, обясви още от идеите на БСП д-р Тасков. Трябва да се изгради Национална здравна система на регионален принцип – достъп до здравеопазване трябва да има във всеки регион и да се развива лечебната дейност, пише още във "Визия за България". Да се възстановят Националните програми за профилактика в областта на социалнозначимите заболявания, предложи още Десислав Тасков. Той подчерта, че за да има полза от тях, трябва да се обхванат малките общини и по този начин да се гарантира включването на максимален брой хора. Като пример посочи, че единици биха дошли да се прегледат от Гоце Делчев в София, но ако специалисти отидат при тях, стотици ще си направят профилактични прегледи. Промяна в безплатното обучение в сферата на здравеопазването и заместването му с държавни стипендии, които да касаят, както обучението, така и специализациите, но да са свързани с ясен ангажимент за работа след това, искат още от левицата.
Предвижда се финансиране на специализации във водещи центрове в света на млади български специалисти.

Всички наши цели и усилия са насочени към спасяването на българската нация, семейство, благоденствието и здравето на нашите деца, които са бъдещето на България. С тези думи проф. Георги Михайлов започна презентацията си пред гостите на Националното съвещание. Народният представител  подчерта, че винаги здравните мерки са насочени към здравноосигурените – 24 часов достъп до медицинско обслужване и навременно такова. Над 2000 населени места в България са лишени изобщо от медицинска помощ, а едно на десет населени места в България имат достъпна аптечна помощ. Необходима е оптимална, а не комерсиална лекарствена политика, категоричен е той. Проф. Михайлов обясни, че за здравнонеосигурените трябва да бъде гарантиран достъп до базовия пакет от медицински услуги. Той е категоричен, че е необходим строг контрол и броят на здравноосигурените да се покачва, защото в момента има над 700 000 души, които не са. Да има и пълна прозрачност на тези здравни вноски. Да има и електронно персонализирано медицинско досие, като неразделна част от здравната информационна система. То е инструмент за контрол на финансовите разходи, каза още проф. Михайлов.

Трябва да има достойно заплащане за всички, ангажирани в сферата на здравеопазването, категорични са социалистите.
Националната здравна карта да се превърне в инструмент за оптимизиране на здравеопазването, предвижда още "Визия за България". Трябва да се осигури спазването на “златния час” при спешни състояния. Отстоянието да бъде не повече от 50 км за специализирана помощ при 24ч. покритие. Електронизацията на здравната информационна система да бъде връзка между всички звена, предвиждат от БСП.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ