16 Май 2024четвъртък08:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Самарското знаме ще се развее на Северния полюс

/ брой: 140

visibility 836

Розалина Евдокимова

Току-що стартира едно изключително събитие, което е с крайна цел Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс. То е на борда на новия атомен ледоразбивач "50 години Победа", съобщи за СБЖ журналистът Иля Виноградов, член на организационния комитет на културния проект "Славянски ход Мурманск - Балканите". Началото на паметния рейс беше сложено на 20 юли. Походът е посветен на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство.
Самарското знаме ще бъде развято на Северния полюс от капитана на ледоразбивача Олег Шчепин и отговорния секретар на Мурманската обществена организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова. "Самарското знаме е символ на единението на славянските народи - казва Чистоногова. - Тази година отбелязваме 140-годишнината от Освобождението на България, за което Русия изигра главната роля, като навеки свърза нашите страни във възел на приятелството."
За първи път Славянски ход беше организиран по маршрута Мурманск - Черна гора през 1997 г. и бе продължение на  инициативата на Мурманск да се възроди отбелязването в Русия на Деня на славянската писменост и култура. За първи път това се случи през 1986 г., а от 2001-а се превърна в общодържавен празник. Във връзка с това България подари на Мурманск специално изработено точно копие на паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София, носеща тяхното име.
През тази година Славянският ход ще се състои от 17 август до 7 септември. В него ще вземат участие руски писатели, обществени дейци, журналисти, като на автобуси те ще преминат по маршрута Мурманск - Велики Новгород - Москва - Минск - градове в Словакия, Сърбия, България, Черна гора. Участниците ще се срещнат със свои съмишленици и ще участват в културно-патриотични акции. У нас участниците в Славянския ход ще са от 24 до 29 август и ще посетят София, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Ловеч, Варна, Пловдив. Целта е да се установят приятелски и културни връзки, както и обединение на духовните и патриотични сили в Русия и другите славянски страни.
Първото копие на Самарското знаме става официално знаме на Славянския ход, който е организиран през 1997 г. с маршрут Мурманск - Черна гора. То е изработено от учениците на 46-о училище в Мурманск. Има и второ копие, което е знаме на сегашното издание на Славянския ход и е изработено от художниците при Мурманския областен Дворец на културата и творчеството "С. М. Киров".
         


 

Над 12% от българите нямат банкова сметка

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 89

Държавата взе още 200 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 89

Фирмите у нас все по-трудно получават парите си

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 89

Хамас планирала база в Турция

автор:Дума

visibility 571

/ брой: 89

Силяновска пак пропусна името на страната си

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 89

Макрон: ЕС да смени своя бизнес модел

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 89

Още година без мита и квоти за украинския внос

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 89

Знания и пошлост

автор:Деси Велева

visibility 558

/ брой: 89

Предизборни идиотщини

автор:Любо Кольовски

visibility 546

/ брой: 89

Институционално безхаберие

visibility 487

/ брой: 89

Време за преосмисляне

автор:Събина Петканска

visibility 524

/ брой: 89

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ