23 Април 2024вторник15:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За 50% от българите доплащането за лечение е проблем

автор:Дума

visibility 571

Повече от половината българи смятат, че доплащането за здраве е проблем и оценяват разходите от болничния си престой като "по-скоро високи" или "много високи". Това показват данни от проучване на "Галъп Интернешенъл", представено по време на дебат "Прозрачност и здравеопазване" за съставяне на "Индекс на болниците" в България. Анкетата показва също, че трудът на лекарите в страната не се цени, а на системата на здравеопазването и начините на ценообразуване в сферата се гледа с подчертано недоверие. Резултатите от проучването бяха представени от изпълнителния директор на "Галъп Интернешенъл" Първан Симеонов. Доплащането за лечение или престой в болница остава един от основните проблеми на пациентите, допълни социологът.
Чувствителен дял от лежалите в болница в последните години - двама от всеки петима - споделят, че са се наложили плащания, които смятат за извънредни и неоснователни. Все пак, повече от половината не са се сблъскали с такава необходимост, но размерът на проблема очевидно не е малък, коментира Симеонов. По думите му личната болнична грижа на лекарите се оценява високо, но състоянието на здравеопазването се оценява като тежко.
Като че ли проблемите на здравеопазването се възприемат с най-голяма обществена чувствителност, защото корупция и проблеми може да има навсякъде. Но когато става дума за здравеопазване, хората ясно разбират, че става дума за живота и здравето им, подчерта социологът.
"Индекс на болниците" има за цел да предоставя обективни данни за дейността на лечебните заведения по НЗОК в някои социално значими специалности - онкология, инвазивна кардиология и неврология, както и за субективните усещания на пациентите от досега им с лечението в болница.
Целта на проекта е да даде повече прозрачност, увеличавайки възможностите за по-информиран избор и заостряйки вниманието на институциите върху някои тенденции в системата.
Омбудсманът Мая Манолова също бе на дискусията. Трябва да има ясна държавна подкрепа за общинското здравеопазване и общинските болници, коментира тя. Инцидентното изсипване на пари не решава проблемите, подчерта общественият защитник. Твърдя, че във фактически фалит са повече от 15 болнични лечебни заведения, обяви Манолова.
Заплащането от държавата на заплатите на болниците в Ловеч и Враца на практика даде само краткотраен политически ефект. Хората пак са недоволни, защото осъзнават, че за цялото време, в което общинските болници са в агония, са си тръгнали медицинските специалисти, лекарите и медицинските сестри. Реално болниците са отворени, но не предоставят никаква адекватна медицинска помощ, изрази притесненията си омбудсманът. По думите й парите в здравеопазването се увеличават, но се увеличават и проблемите, и недоволството.
За съжаление, като че ли политическо съгласие и воля за реформа няма. Във всички дискусии по темата на преден план излизат бюджетните цели. Колко пари повече, колко по-малко са осигурените, колко се събират. По-малко е застъпено качеството и достъпа до медицинска помощ. Това означава, че болният човек, заради когото съществува системата, се неглижира, допълни Мая Манолова.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 264

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 245

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 242

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 272

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ