25 Април 2024четвъртък17:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Една одисея в Гурково

Завършен напълно, обзаведен и газифициран, Дом за стари хора стои празен години наред

/ брой: 141

автор:Ева Костова

visibility 3890

Домът за стари хора в Гурково е готов да посрещне своите обитатели още преди години. Той е завършен изцяло през 2014 г., разполага с 66 места в пет единични стаи, останалите са двойни. Обзаведен е напълно и има кухня и всичко необходимо за функционирането на един наистина уютен и удобен покрив за стари хора без увреждания. За работа в него са необходими 26 човека. Както се казва - стига човек само да се събуе и да влезе в сградата, която обаче вече се амортизира от това, че стои празна толкова години. Защо?
Отговорът се крие

в безкрайните преписки

между министерства, разни служби и общината. Крие се и в онази незаинтересованост на управляващите днес, които дойдоха с обещанието, че тяхна грижа ще са децата, възрастните и доходите на българина. Дренки! Нищо от това не стана, няма и да стане. ГЕРБ управлението позволява и до ден днешен да стои празен един социален дом, за който дори не те са давали пари. А сега, вместо да пълни касата на общината, домът ще пълни нечии чужди джобове. Апропо - сегашният кмет на Гурково е от ГЕРБ.       
Справка за изразходваните средства по преустройството от стара детска ясла в дом за стари хора в Гурково сочи, че от Социално
инвестиционния фонд през 2007 г. са финансирани 389 837 лева, от тях 78 000 са съфинансиране. През 2009 г. финансирането е за 391 124 лева, 78 300 са съфинансиране. През същата година финансирането е 85 150 лева, или общо от СИФ парите са 709 811 лева, от община Гурково - 165 300 лева. През 2013-а преустройството е изцяло със собствени средства, а по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионатие" през 2014 г. идват 302 798 лева. Така общо
 
изразходваните средства за дома стигат 1 215 251 лв.

по програми и проекти и съфинансиране от общината.
Последните пари идват по времето на кабинета "Орешарски" през 2010 г. После настъпва финансово безвремие - опитват среща със социалния министър Калфин, за да говорят за делегирана държавна дейност, каквато е издръжката на дома, която по стандарт за легло е 300 000 лв. При положение, че 70 на сто от размера на пенсията на настанените ще се внасят в дома. Калфин отказва да ги приеме. През 2009 г. с писмо на МТСП обектът е спрян. И след премиерството на Орешарски следват само ядове. Защото тогава започна ерата Борисов. На исканията на общината се отговаря, че старите хора не са приоритет, те не трябва да  се изолират, да живеят в естествената си среда и т.н.
Естествената им среда най-често са две-три кокошки, двор с избуели ластари, необрани ябълки, стая с миндерче, страх да не умрат сами и дълго-дълго очакване на децата и внуците през почивните дни. Обикалят с една-две патерици или с бастун. Докато не склопят очи някой ден недочакали...
Общината, в интерес на истината, търси някакво решение за съдбата на дома, но по думите на запознати сегашният кмет не успява да влияе на
Общинския съвет, за да се ръководи общинската собственост от общината и

да се управлява от кмета


дом като този за стари хора в Гурково. Водени са разговори за отдаване под наем, но или офертата е била за малко пари, или пък е имало искане домът да е за хора с увреждания, като за целта се дадат още пари за приспособяването му. Пари общината няма, не е в състояние със своя бюджет да издържа дома. В същото време държавата абдикира от тази социална грижа. И кръгът се затваря.
Добре беше държавата да си го финансира, смятат гурковчани, които виждат празния дом всеки ден. Сега в общината се осигурява топъл обяд за 300 човека, 60 души имат личен асистент, други се нуждаят от домашен помощник. И въпреки това хората виждат, че малките населени места не са оставени на произвола на съдбата. В тях повечето хора са  възрастни, а младите продължават да напускат Гурково, както е и по много други места днес в България.
Идва моментът, когато община Гурково отново търси възможност за дома с "процедура за провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем за срок от 10 години на недвижим имот - частна общинска собственост". На основание заповед на кмета на общината от 14 юни 2018 г. на 19 юли конкурсът бе проведен в общината.

ДУМА присъства на откриването му

Беше отворена необходимата конкурсна документация по закон за подобни процедура със съответното присъствие на специалистите, таксите, депозитът и т.н. документи по реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Условието е за извършване в наетия имот само на дейности по предоставяне на социална услуга "Дом за стари хора" в специализирана институция по спазване и прилагане на всички изисквания, стандарти и критерии по законите. Минималната конкурсна цена бе 3700 лв. без ДДС за месечен наем. Добър "наем", нали, на фона на вложените средства за дома и прилежащите му сгради, чиято застроена площ никак не и малка.
На конкурса се яви само една фирма - ЕООД "Ронет 2017" от гр. Българево, Бургаско, чрез пълномощника си Ристислав Гайдаров, който ни увери, че ще бъде запазено предназначението на сградата, тъй като и досега дружеството се занимава със стопанисването на старчески домове. Сред документацията бе споменат и договор, който общината предоставя на кандидата.
Такъв договор не сме виждали, казва Иванка Димитрова, общинска съветничка от БСП и шеф на общинската организация на левицата в Гурково. Общинските съветници ще научат и финансовите параметри на договора пост фактум. Нещо, което за пореден път показва как се управлява днес общинска собственост, когато общината е притисната от безпаричие и невъзможност да разполага държавнически със своята собственост,

когато самата държава отсъства

И се отваря място за съмнения и догадки: как, защо, кому? Или пък всичко, както в нашия случай, напомня приказката как Господ представил Ева на Адама и рекъл: избери си жена.
Въпросите могат да бъдат и повече - защо не се намират нужните за дома пари за издръжка, при положение, че ГЕРБ непрекъснато хвали своята социална политика, пръска пари за щяла и нещяло, опрощава на близки на сърцето на премиера бизнесмени милиони народна пара и къта излишъци от залъка на народа. Докога старите хора ще бъдат прескачани и с пенсии, и с грижи за достоен живот в залеза на дните си. Днес тази одисея не отминава и децата ни, но е далеч по-тъжна за самотните старци, изоставени на доизживяване. А иначе Гурково е привлекателно място и сигурно домът, за който фирмата поема ангажимент да отделя 10 на сто от местата за местни хора, ще се насели с желаещи при това бързо остаряващо българско население.

Какви такси обаче ще плащат желаещите?

Дали гоненето на печалба няма да стане първи стимул на наемателите, които може и да забравят ангажиментите си по договора или да потърсят нещо за своя изгода? Въпросите остават, защото контролът излиза от кръга на общината и отива при... кого всъщност? Пък и доброволно съобразяване с етични норми в частни предприятия е рядкост.
Малко география - община Гурково се намира в североизточната част на област Стара Загора. С площта си от 292,261 km2 е 9-та по големина сред 11-те общини на областта. В екологично отношение районът е чист. Няма крупни замърсители на околната среда. Поради близостта до Стара планина и прекрасните си природни дадености, множеството хижи и почивни станции, общината е привлекателно място за отдих, туризъм, лов и риболов.
Отвън на площада, на стената на читалището, има надпис: Гурково - ти си един кръстопът на съдби, на борби, на легенди.
На кръстопът човек трябва да си отваря очите на четири...        









Докато чака стопаните си, домът лека-полека се руши

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 364

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 294

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ