19 Април 2024петък03:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За всичко е виновна БСП

/ брой: 141

автор:Георги Георгиев

visibility 151

Зам.-председателят на това, което имаме като ГЕРБ, Цветан Цветанов не разбира необходимостта от наличието на опозиция в страната. Това накратко е изводът от вчерашното интервю на господина пред "Нова телевизия". Цветанов иска "градивна опозиция", представата си за която той илюстрира с общото гласуване в петък в НС по темата за мигрантите. Т.е. градивна за него е тази опозиция, която гласува заедно с управляващите.
Някой знае ли признато от всички определение за "градивна опозиция"? Да, ще кажат, че това е онази опозиция, която сътрудничи на разумните предложения на властта. Проблемът е че, за управляващите и особено за тези управляващи от ГЕРБ, че всяко тяхно действие е разумно, и ако не си се съгласил, си се превърнал в саботьор, който е за прокуратурата. Така поне смятат Тома Биков и Антон Тодоров от ГЕРБ, за които контактите между опозиция и протестиращи са подозрителни и осъдителни. Цветанов, който е техен началник, не се разграничи и нямаме избор освен да приемем, че и той е на тоя акъл. Нещо повече. Той отиде още по-далеч и директно обвини БСП, че е основният смутител на спокойствието в държавата. Значи, ако не са тия келеши социалистите, всичко в България ще е "рози и кебапчета".
"Аз единственото, което мога само да кажа, че в цялостното тягостно напрежение в обществото, допринася политиката или организационната работа на БСП." С това си изречение Цветанов действително се разкри като политик, който не разбира нуждата от опозиция в демократичното общество, а следователно има и превратна представа за демокрацията. Това последното си го знаем още от времената му на вътрешен министър, но е добре, че ни го припомня, да се сещаме кой ни управлява. За негово сведение "градивна" и "послушна" не са синоними, когато се говори за опозиция. В неговата глава може и да е така, но в реалността е различно. В нея е задължително за опозицията не само да участва в протести срещу властта, а да ги оглави, да ги подбуди, точно така, и ако може да постигне успех за недоволните, но и за себе си. Защото смисълът от съществуването й е да свали управляващите от власт, да поеме държавното кормило и, в идеалния случай, да се справи по-добре от некадърните си предшественици.
Репликата "Не ми политизирайте протеста" е чиста глупост. Всеки протест срещу действията на властите е политическо действие, а съвсем друг въпрос е коя партия или партии ще бъдат изразители на общественото недоволство, ще го насочват и канализират, защото това е нормалната практика в демократичните общества.
Когато Цветанов казва за протестите на животновъдите от Странджа: "...няма как да не се съмняваме, че подобни инциденти са инициирани точно от тях (т.е. от БСП)", той продължава да се саморазобличава като антидемократичен човек, отказващ правото на опозицията да бъде опозиция. Не мислете, че Цветанов само така си говори, че не мисли какво изрича, че защото има проблеми със словореда и с ограничения си речников запас, можем само да се присмиваме на казаното от него. Нищо подобно. Антидемократичното поведение на ГЕРБ е последователна политика, която те провеждат не само в парламента, а и извън него вече близо десет години.
Когато управляващите систематично оправдават провалите и грешките си с действията, истински или мними, на опозицията, това показва, че имаме работа с деспотия. И то си е така. "Островът на Борисов" не е фалшива новина. Той е метафора на едноличното управление, на утвърдения нов авторитаризъм в страната, крепен от привидно демократични механизми. Точно както "бистришките тигри" крепяха за задните части Бойко Борисов при последния им мач.
"Не ме попитахме за БСП. Конкретно", обърна се към водещия Цветанов, след като двайсет минути се занимава с партията и нейни представители. Е, какво да ви питат, Цветанов? Вие сам си казахте всичко. Сега единственият изход, е да ви свалим от власт. Друг изход просто нямаме.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ