Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Незначителен е спадът в трудовите злополуки

Аида Паникян

25. Юли 2018 , брой: 142   123   0Едва с 8 по-малко са трудовите злополуки през първото полугодие на т.г. в сравнение с 2017 г., сочат данните на НОИ. Със смърт са завършили 25 инцидента на работното място, а шест - на път за или от работа. През първите 6 месеца на 2017 г. смъртните случаи са с 1 повече от т.г. Най-много са регистрираните злополуки в сектор "Държавно управление" - 127, следвани от 87 в сухопътния транспорт и 78 в хуманното здравеопазване.
По-малко са регистрираните злополуки на работното място в сектор "Строителство", въпреки ръста на строителството. ГИТ обяснява това със засилен контрол. Регистрираните злополуки са 63, от които 3 смъртни, докато през 2017 г. са били 76, от които 6 с летален изход. В строителството са и почти половината от спрените от инспектори по труда обекти, работни места, оборудване, които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите. Тези нарушения намаляват спрямо първите 6 месеца на 2017 г., но се увеличават нарушенията, свързани с обезопасяване на работното оборудване, констатира ГИТ.
Установените нарушения в строителството за полугодието на 2018 г. са 13 982, 9023 от които са свързани с безопасността и здравето при работа. Останалите нарушения са в областта на трудовите правоотношения. Намаляват случаите на работа без трудов договор, но секторът продължава да бъде сред най-рисковите както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и при осъществяването на трудовите правоотношения, категорични са от ГИТ.
В началото на седмицата поредната тежка трудова злополука във видинското село Кошава взе жертва. 58-годишен мъж паднал от около 6 м от покривна конструкция на строяща се сграда. Започнало е следствие.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"