02 Май 2024четвъртък12:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дунавска карикатура гостува в Дома на хумора в Габрово

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 88

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя пътуващата изложба "DONAUcartoons" ("Дунавска карикатура"). Откриването e днес, 26 юли, от 18 ч. в зала 7 на музея. Изложбата е създадена по инициатива на работната общност "Дунавски страни" и представя 10 автори от Дунавския регион, които с карикатурите си интерпретират културния, екологичния, икономическия и социалния живот по поречието на р. Дунав. Голяма част от тях са редовни участници в Международното биенале за хумор и сатира в изкуствата в столицата на хумора. Куратор на изложбата е Готфрид Гузенбауер, директор на Карикатурния музей в Кремз, Австрия.
Гостуването на изложбата в Музея на хумора и сатирата е символично предаване на "щафетата" на председателството на Европейския съюз от  България на Австрия. За първи път тя бе представена на 28 юни във фоайето на Правителствената служба на провинция Долна Австрия в Санкт Пьолтен. След Габрово предстои гостуването й в Русе, Нови Сад (Сърбия) и Тимишоара (Румъния).
Река Дунав е могъщ символ на единна Европа. По бреговете й са живели над 40 различни народа. От извора до устието мощното течение с дължина 2857 км свързва 10 държави. От Шварцвалд до Черно море Дунав предлага родина, обединява разнообразие на култури и едновременно е място за работа и отдих. Отличавайки се със своеобразен растителен и животински свят, ареалът около р. Дунав осмисля общите усилия да го пазим и съхраним.
На откриването специални гости от Австрия ще бъдат Готфрид Гузенбауер, директор на Карикатурния музей в Кремз и куратор на изложбата, Петер Обрихт - ръководител на отдел "Околна среда и енергетика" в провинция Долна Австрия, и Катка Крежкова - представител на отдел "Изкуство, култура и международни отношения в  културата" в провинция Долна Австрия. Ще присъства и Ивайло Цветков, секретар на секция "Карикатура" към Съюза на българските художници и участник в изложбата. Други автори са Катарина Греве - Германия, Манфред Дайкс - Австрия, Йозеф Видрнак - Словакия, Гейза Халас - Унгария, Петар Писместрович - Хърватия, Тошо Боркович - Сърбия, Сорина Вазелина - Румъния, Валериу Курту - Молдова, и Константин Казанчев - Украйна. Изложбата остава в Музея на хумора и сатирата в Габрово до 9 септември.

Ивайло Цветков

Константин Казанчев

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 726

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 709

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 653

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ