29 Март 2024петък12:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бисер Петков видя анархизъм в исканията на хората с увреждания

Нито една от идеите на МТСП няма да мине без финансовия министър и премиера, смятат от БСП

/ брой: 143

автор:Аида Паникян

visibility 20

В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния в средите на хората с увреждания. Това заяви социалният министър Бисер Петков при поисканото от ГЕРБ изслушване в парламента по въпросите на хората с увреждания.
Министърът увери, че се правело всичко възможно през есента да бъдат подготвени и внесени в НС законопроектите, касаещи хората с увреждания. В повечето отговори на депутатски въпроси той проследи хронологията на протестите и на етапите от изработването на законопроектите за хората с увреждания и за социалните услуги. Петков се похвали, че МТСП подготвя проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика.
Петков заяви, че повечето от исканията са в контекста на конвенцията за правата на хората с увреждания, ратифицирана от България през 2012 г. Депутатът от БСП Георги Гьоков апострофира, че според плана за действие на България за прилагане на конвенцията закон за социалните услуги е трябвало да бъде приет през 2016 г., а се изработва едва през 2018 г. Министърът му отвърна, че за сметка на това новият Закон за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) според плана трябвало да се изработи през 2020 г., но той се подготвя т.г.
Твърде малко от същността на проблемите бе засегнато от управляващите по време на изслушването. Калин Поповски от "Обединени патриоти" направи кратка възхвала на правителството и забележка, че дори законопроектите да бъдат приети до дни, едва ли има пари за тях до края на бюджетната година. Той попита Петков на какъв етап е подписването на споразумението за трудовата миграция на България с Молдова. "Вие наистина ли допуснахте по време на дебата за хората с увреждания въпрос за споразумението с Молдова? Това е цинично", възмути се към председателката на НС Цвета Караянчева депутатът от БСП Антон Кутев.
Мъгляви и неясни бяха отговорите на конкретните въпроси от Гьоков: Доколко проектозаконите ще насърчават, защитават и гарантират пълноценното, равноправно упражняване на всички права на човека и основните свободи на хората с увреждания, какво е мястото на личната помощ в тези закони, промените ще получат ли одобрението на всички заинтересовани страни и, най-важното, ще доведат ли те до устойчива промяна в политиките за хората с увреждания. Виолета Желева от БСП подчерта, че изготвянето на новия ЗИХУ е в отговор на един от последните протести, и попита дали ще бъде съобразен с финансовата рамка за следващите 3 години и ако не е, какво ще му е новото.
Имате ли подкрепата на Министерството на финансите, попита депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той бе категоричен, че за да бъдат комплексно решени проблемите на хората с увреждания, е необходима политическа подкрепа и носене на отговорност.
Проблемите на хората с увреждания опират до бюджета и някой трябва да накара финансовия министър и премиера да отпуснат необходимите средства, защото, ако я няма подкрепата на МФ, нито една от идеите на МТСП няма да бъде осъществена, обърна се към министъра Кутев. Той дори прогнозира, че пари няма да бъдат отпуснати и през октомври и тогава е огромна вероятността Петков да се превърне в "бушон". Проблемът на хората с увреждания не е финансов, а хуманитарен и е въпрос на оживяване на тях и на децата им, каза депутатът от БСП.


текст под снимка:

Промените за хората с увреждания трябваше да бъдат приети до 2016 г., сега не е време за хвалби, а за разкаяние и бързи действия, категоричен е Георги Гьоков

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ