22 Май 2024сряда04:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МВР абдикира от контрола върху частните охранители

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 610

За абдикация от законовите задължения на МВР върху частните охранители говори отговорът, който ведомството е дало на въпроси от "Офнюз". Медията е изпратила запитване след инцидента, при който охранител на "Дефанс консулт" бе открит мъртъв в новата сграда на Народното събрание. Покрай трагичния случай стана ясно, че фирмата е свързана със социалния зам.-министър Султанка Петрова и начело на "Дефанс консулт" са съпругът и зет й.
Договорът между строителя на новата пленарна зала и ръководството на НС изисква денонощна охрана. Вместо това гардове е имало само през нощта. Нито МВР, нито парламентът са били наясно с това.
Законът за частната охранителна дейност указва, че МВР е отговорно за контрола на дейността частните охранителни фирми. От МВР отричат да са били уведомени, че в сградата на НС на пл. "Княз Александър I" частната фирма е поела охраната на обекта, където се извършват строителни дейности. Според закона фирмата е задължена да уведоми министерството и да представи определен набор от документация.
Инструкция урежда МВР и НСО да си съдействат при обекти, "определени като подлежащи на охрана в закон". Те трябва да си предоставят информация за "присъствието на лица, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност". В отговора си МВР твърди, че няма правомощия за проверки в парламента през тъмната част на денонощието, тъй като там има специален режим на достъп. Излиза, че НСО не допуска проверяващи нощем и така възпрепятства изпълнението на служебни задължения.
Продължава да липсва и регистър на частните охранителни фирми. Подобни заявки неколкократно бяха правени, особено след инциденти, но това така и не се реализира, макар да е разписано в Закона за частната охранителна дейност.



Сградата на Народното събрание е в списъка с обекти, които МВР охранява - това е записано в Приложение 1 от специализирания закон

Еврото може да се отложи и след 2025 г.

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 93

Курортите на път да останат без персонал

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 93

Обмислят ББР да дава безлихвени кредити на чиновници

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 93

Президентът на Иран загина в катастрофа

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 93

20 на сто от учениците в Хърватия залагат

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 93

Мадрид отзова посланика си в Буенос Айрес

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 93

Накратко

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 93

Само обещания

автор:Деси Велева

visibility 539

/ брой: 93

Олимпийско лицемерие

автор:Нешка Робева

visibility 521

/ брой: 93

Коалиция на приятелството

автор:Лозан Такев

visibility 555

/ брой: 93

Всеки глас за малки леви партии е загубен

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 93

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ