Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Обезпокоени пациенти пишат на управителя на касата

Аида Паникян

27. Юли 2018 , брой: 144   222   0"Постоянен експертен съвет (ПЕС) затруднява достъпа на пациенти до лечение и е единствено административна мярка без реална полза за хората. Неприемливо е достъпът на пациентите да се ограничава с една комисия в София, на която ще чакат на опашка болни от цялата страна". Това пишат в писмо до управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев. ДУМА припомня, че с въвеждането на ПЕС пациенти с ревматоидни и други заболявания от цялата страна ще пътуват до София, когато започват лечение или сменят едно скъпо лекарство (1500-2000 лв.) с друго. Това би засегнало около 7 хил. души с ревматоидни заболявания. През ПЕС трябва да минат и около 4 хил. души с множествена склероза. Идеята е лекари от страната да не изписват скъпа терапия.
Няма как 1980 новодиагностицирани на година да получат ранен достъп до лечение в рамките на 6 месеца - за да бъде това възможно, ПЕС трябва да преглежда по 25 души на ден, всеки работен ден в годината, пишат пациентите с ревматоидни заболявания. Те са категорични, че въвеждането на ПЕС ще забави значително лечението на тежки заболявания, за които има скъпо лечение. Организациите предлагат контролът да се осъществява в експертните лекарски комисии по места, с назначен от РЗОК представител, както и професорите от сегашния ПЕС да посещават комисиите по места при необходимост.
Трите организации изразяват готовност за среща с управителя на НЗОК, на която да представят подробно аргументите си срещу ПЕС.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"