19 Април 2024петък10:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пожар изпепели Царските конюшни в София

Поискаха оставката на министъра на културата, и зам.-кметът Чобанов скочи срещу Боил Банов

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 702

Голям пожар унищожи около 2000 квадратни метра покривна конструкция в сградите на бившите Царски конюшни в центъра на София в нощта срещу неделя. Сградите й са на ъгъла на булевардите "Княз Ал. Дондуков" и "Васил Левски" в София. Сигналът за инцидента е подаден в 3 ч. в неделя и на мястото са били изпратени екипи от 30 пожарникари.
Запалили са се покривите на сградата, която е с лице към ул. "Дунав" и прилежащата към нея сграда, продължаваща към вътрешния двор. Пострадали хора няма, но е имало риск пожарът да премине към сградата на близката Първа английска гимназия, съобщи кметът на район "Оборище" Васил Цолов.
Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия, която да направи оценка на щетите и да задължи собственика на сградата да я възстанови в автентичния й вид. При изработването на Подробния устройствен план в района общината установила, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки, че нямат статут на паметник на културата, е предвидено запазването им, припомниха от общината. Не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство, а само консервация и реставрация. Това е и причината главният архитект Здравко Здравков да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. През февруари Здравков обяви в присъствието на министъра на културата Боил Банов, че общината е поискала от министерството Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита "от национално значение".
Процедурата обаче още не е завършила и от неправителствената организация "Спаси София" поискаха вчера оставката на Банов. "Доказахте, че сте неспособен да опазвате културното и архитектурното наследство на България, а с това не изпълнявате една от основните ви задачи", обърнаха се от "Спаси София" към министъра. Те го питат как за пет месеца не е успял да завърши процедурата по обявяване на новия статут. От организацията обвиниха и Фандъкова, че докато историята на града става на пепел, тя се усмихва любезно пред камерите. "След толкова години и толкова случаи на унищожени сгради, вие не намерихте за необходимо да застанете с вашия авторитет, име и позиция в категорична подкрепа за запазване на архитектурното наследство на София. Това ще лежи и на вашата съвест", пишат от "Спаси София".
Гневен пост срещу министъра на културата написа във фейсбук и зам.-министърът на културата на София Тодор Чобанов, който обяви, че подозира и умишлен палеж. "Уважаеми г-н министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения?", попита Чобанов.
Бившият вътрешен министър Богомил Бонев и адвокатът на набедения за опожаряването на Тютюневите складове клошар Стефан Левашки също изразиха мнението си във фейсбук, че пожарът е умишлен. "Ако има разследваща журналистика, да видя заглавия от рода: "Умишленият палеж на Царските конюшни в центъра на София можеше ли да доведе до трагедията в Атина или да", написа Бонев. Според Левашки това е поредният пожар на обект в централна градска част, умишлено изоставен на саморазрухата, пречещ на бъдещи инвестиционни намерения.

Сградата "Царските конюшни" нашумя през последните години заради скандала около продажбата й от бившия областен управител Веселин Пенев за близо 700 хиляди лева, което беше счетено за ощетяващо държавата решение. По случая се води съдебно дело, по което подсъдими са Веселин Пенев и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, като щетата е над 10 милиона лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост.




 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 605

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 499

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ