29 Март 2024петък08:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новият „червен“ №9 Мауридес:

Само за часове реших да дойда в България

„Това е най-добрият избор в кариерата ми, ще внимавам с жестовете след гол“, казва наследникът на Фернандо Каранга

/ брой: 146

автор:Мони Георгиев

visibility 2013

Преди началото на новия сезон на стадион „Българска армия“ витаеше притеснение, тъй като головата машина от изминалия сезон Фернандо Каранга бе продаден в Китай, а при мъчното отстраняване в Лига Европа на латвийския Рига се виждаше осезаемата липса на типичен таран. В домакинството на Локо Пд от I кръг на Първа лига и в първия мач срещу австрийския Адмира Вакер нов бразилец поведе „червената“ атака. Мауридес Роке Жуниор взе „деветката“ от сънародника си Каранга и вкара по един гол за победите и в двата мача. Роден е на 10 март 1994 г. в Сао Пауло.
Юноша е на Америка Сао Пауло, а през 2009 г. преминава в школата на гранда Интернасионал Порто Алегри и дебютира при мъжете през 2012 г. Сетне е преотстъпван на бразилските Атлетико Гоянензе (2015) и Фигейрензе (2016). а междувременно и на португалския Арука (2015/2016).
През миналия сезон играе в португалския елитен Белененсеш, където има 14 гола в 45 срещи. Голът му срещу Локо Пд го направи и първият Играч №1 на кръга за сезон 2018/19 у нас.
Мауридес има двама по-големи братя, също футболисти – Майкон (р. 1988), който сега играе в Галатасарай, а с Порто (2009-2016) печели Лига Европа през 2012 г., и Мюлер (р. 1990), играл през миналия сезон за Палосеура Кеми Кингс (Фин).


- Мауридес, очаквахте ли такова ударно начало с „червената“ фланелка?
- Не. Но откакто дойдох тук, си поставям като цел да постигам максималното с фланелката на ЦСКА.
- Какво знаехте за ЦСКА и България, преди да дойдете?
- Играл съм с бившия футболист на тима Диого Виана, той ми разказа много за отбора, клуба, за София. От настоящия отбор съм играл с Жеферсон Телес и Енрике Рафаел. Разпитах ги, преди да дойда, и ми казаха, че това би бил най-добрият избор за мен. Щастлив съм, че взех това решение.
- От колко време бе интересът на клуба към вас?
- Разбрах на 10 юли, вторник, в сряда бях тук и в четвъртък вече подписах договора.
- Семейството ви не бе ли против, най-вече съпругата ви?
- В началото тя малко се страхуваше. Живеехме в Лисабон и беше по-спокойно, България е непознато място. Но аз й казах, че този ход ще бъде добър за нашето бъдеще и за моята кариера. Казах й, че ЦСКА е много голям отбор, гледах клипове на феновете и си рекох: Пред такава публика не съм играл никога, искам там. Много съм щастлив да бъда тук, това е най-доброто решение, което съм взимал за кариерата ми. Благодарение на Господ ще се опитам да се раздам максимално и да помагам на моите колеги. Мачът с Локомотив Пд не беше лек за нас. В България футболът е по-силов, но точно такъв ми допада и с това успях да помогна.
- Свикнахте ли с новите ви съотборници?
- Много съм благодарен, защото от самото пристигане всички се държат страхотно с мен и вече се чувствам като у дома. Благодарен съм и на треньора, никога не съм работил с толкова млад наставник. Знам, че е много амбициозен човек и ще стигнем далеч с него.
- Допада ли ви стилът на Нестор Ел Маестро?
- Много бързо се приспособявам. Треньорът говори испански и се разбираме отлично. Гледам съм мачове на негови отбори в Европа и знам, че обича много директен футбол. Аз съм от тези играчи, които не губят топката. Където е тя, там съм и аз. И се боря, за да я спечеля.
- Какви са личните ви цели?
- Основната – да стана шампион с ЦСКА. И както вече казах – ако трябва да пролея кръв за ЦСКА, ще го направя.
- Знаете ли на чие място заставате в „армейската“ атака?
- Да, познавам Фернандо Каранга. Гледал съм го да играе в Бразилия. Знам, че е вкарал доста голове тук, той е прекрасен футболист. Ще се боря да стигна неговото ниво или дори да го надмина. Но дойдох тук с други цели. Ще се боря да вкарвам максимален брой положения и да правя асистенции. Целта е отборът да побеждава.
- Как ви влияят всичките асоциации с Каранга – мотивиращо или ви натоварват? Възможно ли е в даден момент да се създаде напрежение?
- Това е нормално, но футболистите трябва да свикнем. Трябва да съм щастлив да бъда сравняван с Каранга, защото той е постигнал много неща през изминалия сезон.
- Знаете ли, че Каранга изразяваше радостта си от головете доста нестандартно и дори си докара санкции?
- Знам, че някои жестове тук не могат да се правят и разбрах, че е бил наказан за това. Феновете могат да са спокойни, че няма да повтарям тези грешки и да оставам извън групата само заради тях. Когато другите съотборници вкарат гол, ще се радвам с тях.
- След попадението срещу Локомотив Пд бяхте доста емоционален и отидохте при помощник-треньора Никон Ел Маестро?
- Цяла седмица работих много силно, за да бъда титуляр още в началото, защото не бях направил подготовката с отбора и през цялото време се шегувах с помощник-треньора, че в неделя влизам и вкарвам гол. И успях наистина да заиграя и вкарах, затова след попадението отидох до страничната линия да го прегърна. Когато имах нужда най-силно от физическа работа, той най-много ми помогна, затова посветих гола на него. Ще опитам да поддържам този ритъм на игра.
- Играл ли сте на други позиции, освен централен нападател?
- В Белененсеш играх като външен халф, място, на което не бях играл дотогава. Но аз съм казал – където има нужда треньорът от мен и където мога да развия качества, там ще бъда. Най-важно е да допринеса за победата на отбора.
- Но сте започнал като вратар...
- Започнах да играя, когато бях само на 6 години и затова ме сложиха на вратата. Контузих си китката обаче и моят баща ми каза да пробвам като защитник. След това играех в средата на терена, бил съм и крило. Накрая си казах, нека да опитам да бъда и нападател, само това още не бях пробвал, да видим какво ще излезе. Ето, че успях, задържах се в атака.
- Юноша сте на световния клубен шампион за 2006 г. Интернасионал...
- Само мога да благодаря за възможността, че имах привилегията да се уча от най-добрите в Интернасионал. Там всъщност се превърнах във футболист. И наистина ужасно много съжалявам, че не успях да играя толкова много за първия отбор, колкото ми се искаше. Но независимо от това, винаги Интернасионал ще бъде в сърцето ми.
- На 11 юли 2013 г. вкарвате дебютен гол за мъжкия тим на Интернасионал срещу Америка Минейро за купата, а в клуба е пълно с големи имена...
- Само споменаването на тези имена, на Диего Форлан, на Андрес Д`Алесандро, на Дунга, говори за класа. Аз съм истински късметлия, че играх заедно с Форлан и Д`Алесандро, а Дунга ни беше треньор. Всеки знае какъв реализатор беше Форлан, Д`Алесандро пък е един от най-техничните футболисти, които изобщо някога съм виждал, подаванията му също са изумителни. А на Дунга вечно ще бъда признателен, защото ми даде шанс да играя редом до подобни звезди, а тогава аз бях само на 18...
- След този гол обаче попадате в тежък период...
- Още преди мача се случи нещо странно. Говорих с баща ми и му казах: Татко, да знаеш, че ще вляза в игра, Д`Алесандро ще центрира и аз ще вкарам с глава. Изведнъж всичко това се случваше наистина – аз бях на терена, Д`Алесандро ме видя и центрира отлично, а аз се разписах. Радостта беше неописуема, обзе ме изцяло. Тренирал съм и джиу джицу и капоейра, правил съм хиляди пъти подобни салта – никога не съм имал дори минимален проблем с това. Но именно това, което направих след гола, доведе до контузията ми, просто коляното ми поддаде и след това бе ужасно... След като получих контузията, първоначално се смяташе, че след 4 месеца ще мога отново да започна да тренирам. Възстановяването вървеше добре, но ми бе изключително тежко, тази бе първата ми по-сериозна травма. И когато трябваше да подновя тренировки, се появи още един проблем в коляното, някакво възпаление или кръвоизлив, така ми обясниха, което забави завръщането ми в игра с още 9 месеца.
Определено тези 13 месеца бяха най-тежките в кариерата ми. Дори бях готов да захвърля всичко, беше ми писнало от процедури, от рехабилитация… Но тогава изключително много ми помогна моето семейство. Ако не бе то, може би сега нямаше да съм футболист. Огромна благодарност за всичко, което направиха за мен тогава.
Все още мога да правя тези салта, но съпругата ми е непреклонна. Каза ми, че, ако види още веднъж нещо подобно, ще изхвърча от вкъщи, така че се въздържам, искам да има къде да живея все пак.
- Големият ви брат Майкон направи кариера в Порто, а сега бе с основен принос в защита за титлата на Галатасарай...
- От малък искам да бъда като него. Той е моят идол. Винаги ми е помагал, винаги е бил до мен, за което съм му изключително благодарен. Мечтая в бъдеще да играем заедно, рамо до рамо, в един отбор. Сега обаче всички мисли са заети с ЦСКА. Не бях играл никога пред толкова екзалтирана публика и за мен е огромно удоволствие.
- Знаехте ли кое е най-голямото дерби в България и че имате конкурент за титлата – Лудогорец, който е хегемон?
- Да бъда искрен – не знаех. Не познавах футбола в България, но сега се запознавам. След като получих предложението от ЦСКА, тогава разбрах за „вечното дерби“. Знам, че Лудогорец доминира, ставал е 7 пъти поред шампион и ще работим ние да взимаме занапред титлите.
- Приключихте ли практически спора в Лига Европа с Адмира Вакер след победата с 3:0 в София?
- Както ние им вкарахме 3 гола в София, там може и те на нас да вкарат. Това са мачове, в които трябва да сме стъпили здраво на земята и да свършим работата, както я свършихме тук. И да бъдем концентрирани от самото начало до края.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ