30 Април 2024вторник17:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сметище във Виена се превърна в оазис

Деца на възраст между 6 и 10 години имат възможност да прекарат интересен и изпълнен със забавления ден в депото "Раутенвег"

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 802

Не навсякъде сметищата са приятно място за разходки, но във Виена депото "Раутенвег" е превърнато от общината в атрактивна дестинация. И тази година, в рамките на програмата "Ваканция и игри във Виена", деца на възраст между 6 и 10 години имат възможност да прекарат там интересен и изпълнен със забавления ден.
От 24 юли до 3 август служителите на общинския отдел "Управление на отпадъците" са подготвили разнообразна програма за малките посетители. Докато се возят с открито влакче из територията на сметището, те научават по забавен начин интересни факти за историята на сметоизвозването и сортирането на отпадъци във Виена, разбират как и кога от стара хартия се произвежда нова и много други любопитни подробности, които даже родителите им не знаят.
Голяма част от територията на депото "Раутенвег" е озеленена и превърната в истински дом за различни видове животни и птици. Децата ще видят редките планински кози от Пинцгау и патетата, живеещи там, а след това ги очаква нещо, за което си мечтаят почти всички малки момченца - разходка из сметището с истински боклукчийски камион. Естествено, и момиченцата могат да се повозят на него. А накрая всички заедно ще поиграят на голф, но не с топки, а с изхвърлени предмети на боклука, например, с някой гумен ботуш или стара гума. Целта е с тях да улучат някоя кофа за боклук, но така, че предметите да останат върху нея.
Ареалът на депото обхваща площ от 600 декара и се използва като сметище от 1966 г. В неговата яма могат да се поместят 14 млн. кубически метра боклук, но от 2009 г. тук се приемат единствено пепел и шлака от виенските заводи за изгаряне на отпадъци. Битовите остатъци не се извозват в депа, а се обработват термично, научи ДУМА от Ойроком-ПР - бюро за международни връзки на община Виена. Освен това там работи инсталация за рециклиране на едрия пясък, с който се обработват улиците през зимата, където напролет се докарва събраният в града пясък, пресява се, измива се и се подготвя за използване през следващата зима.


Снимки (с) MA 48/Matern
Докато се возят с открито влакче из територията на сметището, малчуганите научават по забавен начин интересни факти за историята на извозването на отпадъци


Фалшификации заради министерски пост

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 82

Българите намаляват и застаряват

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 82

Намаляват и браковете, и разводите

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 82

За 9 месеца нищо не е свършено по участъци 7 и 8 на "Хемус"

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 82

Пускането на терминала в Александруполис се отлага

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 82

Външният дълг надхвърли 44% от БВП

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 82

Терминал 3 на летището ще започне да се строи през 2026 г.

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 82

Педро Санчес остава на поста

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 82

В Словения от кенчета правят планински заслони

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 82

Кипър е първенец по депортиране на мигранти

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 82

Накратко

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 82

Безчинствата на промяната

автор:Александър Симов

visibility 368

/ брой: 82

Медийна несвобода

автор:Йото Пацов

visibility 326

/ брой: 82

Недопустимо разделение в армията*

автор:Евгени Генов

visibility 292

/ брой: 82

Остава ли място за мир?

visibility 269

/ брой: 82

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ