Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Натискът на палатките даде ефект, но протестът остана

До 6 август всички участници ще изпратят становищата си

Аида Паникян

31. Юли 2018 , брой: 146   311   0Натискът на палатките даде ефект и се ускори работата по промени в законодателството, заяви Мая Стоицева от палатковия лагер пред парламента по време на брифинг след последното заседание на работната група по изработване на проектозакона за хората с увреждания. Въпреки това родителите на деца с увреждания проведоха организирания за вчера в 17 ч. протест и опънаха 740 м трибагреник по протежение на бул. "Цар Освободител". 
Проектозаконът е стъпка напред, има съгласие по важните въпроси, обобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. От думите му стана ясно, че на първо време индивидуалната оценка ще се прави от специализирани екипи на Агенцията за социално подпомагане. Впоследствие тя ще се прави или от нова звено в Агенцията за хората с увреждания, или от нов отделен орган. Идеята е индивидуалната оценка след време да замени ТЕЛК-овите решения. Министърът заяви, че са обсъдени елементите на финансовата подкрепа, съобразена с индивидуалната оценка и ще зависи от индивидуалните нужди и заболяването.
Засега финансовата подкрепа за хората с увреждания според новите разчети ще бъде с около 110 млн. лв. повече от раздаваните в момента интеграционни добавки и четвъртината от социалната пенсия, обясни Петков. Той призна, че не може да се пребори за повече пари на този етап.
Омбудсманът Мая Манолова бе категорична, че индивидуалната оценка трябва да има задължителен характер. Според нея, ако нещата останат само с увеличение на месечната финансова подкрепа за хората с увреждания, това не е реформа. Тя е категорична, че трябва да има промени и при отпускането на помощни средства и медицински изделия. Все пак Манолова заяви, че е обнадеждена от конструктивния диалог, но дали ще има воля за реформи ще стане ясно, когато се види коригирания вариант на закона.
Родителите на деца с увреждания продължават да настояват да отпадне ТЕЛК и да има отделен закон за личната помощ.
Адриана Стоименова от Националното сдружение за и на хората с увреждания заяви, че те никога не са били във война. Според нея в законопроекта има текстове за реална трудова интеграция на хората с увреждания, но е необходимо прецизирането им.
6 август е крайният срок за становища от всички участници по закона. 
По-рано вчера родителите на 18-годишния Петър Мавродиев с детска церебрална парализа, оставиха на грижите на Бойко Борисов пред приемната на премиера. Младежът е приет в "Специална педагогика" в Пловдивския университет. Пред журналисти той заяви, че иска да види дали някой от отговорните за законопроектите ще обърне внимание на обикновен човек. По-късно той бе приет от премиера Борисов, който обеща, че промените в законодателството "ще гарантират по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях".


снимка БГНЕС
Националният митинг-шествие на хора с увреждания под наслов "Системата убива - всички" се проведе от парламента до Министерския съвет

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"