27 Април 2024събота04:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Натискът на палатките даде ефект, но протестът остана

До 6 август всички участници ще изпратят становищата си

/ брой: 146

автор:Аида Паникян

visibility 1017

Натискът на палатките даде ефект и се ускори работата по промени в законодателството, заяви Мая Стоицева от палатковия лагер пред парламента по време на брифинг след последното заседание на работната група по изработване на проектозакона за хората с увреждания. Въпреки това родителите на деца с увреждания проведоха организирания за вчера в 17 ч. протест и опънаха 740 м трибагреник по протежение на бул. "Цар Освободител". 
Проектозаконът е стъпка напред, има съгласие по важните въпроси, обобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. От думите му стана ясно, че на първо време индивидуалната оценка ще се прави от специализирани екипи на Агенцията за социално подпомагане. Впоследствие тя ще се прави или от нова звено в Агенцията за хората с увреждания, или от нов отделен орган. Идеята е индивидуалната оценка след време да замени ТЕЛК-овите решения. Министърът заяви, че са обсъдени елементите на финансовата подкрепа, съобразена с индивидуалната оценка и ще зависи от индивидуалните нужди и заболяването.
Засега финансовата подкрепа за хората с увреждания според новите разчети ще бъде с около 110 млн. лв. повече от раздаваните в момента интеграционни добавки и четвъртината от социалната пенсия, обясни Петков. Той призна, че не може да се пребори за повече пари на този етап.
Омбудсманът Мая Манолова бе категорична, че индивидуалната оценка трябва да има задължителен характер. Според нея, ако нещата останат само с увеличение на месечната финансова подкрепа за хората с увреждания, това не е реформа. Тя е категорична, че трябва да има промени и при отпускането на помощни средства и медицински изделия. Все пак Манолова заяви, че е обнадеждена от конструктивния диалог, но дали ще има воля за реформи ще стане ясно, когато се види коригирания вариант на закона.
Родителите на деца с увреждания продължават да настояват да отпадне ТЕЛК и да има отделен закон за личната помощ.
Адриана Стоименова от Националното сдружение за и на хората с увреждания заяви, че те никога не са били във война. Според нея в законопроекта има текстове за реална трудова интеграция на хората с увреждания, но е необходимо прецизирането им.
6 август е крайният срок за становища от всички участници по закона. 
По-рано вчера родителите на 18-годишния Петър Мавродиев с детска церебрална парализа, оставиха на грижите на Бойко Борисов пред приемната на премиера. Младежът е приет в "Специална педагогика" в Пловдивския университет. Пред журналисти той заяви, че иска да види дали някой от отговорните за законопроектите ще обърне внимание на обикновен човек. По-късно той бе приет от премиера Борисов, който обеща, че промените в законодателството "ще гарантират по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях".


снимка БГНЕС
Националният митинг-шествие на хора с увреждания под наслов "Системата убива - всички" се проведе от парламента до Министерския съвет

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ