23 Април 2024вторник16:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Без или с Гришо - за и против

/ брой: 157

автор:Владимир Николов

visibility 870

През 2012 г. България ще играе в трета група на Евро-африканската зона на купа "Дейвис" - неофициалното световно първенство по тенис за мъжки отбори, след като в плейофите за оставане в групата отпаднахме след загуба от Кипър с 2:3 насред София. Отпадането беше предрешено, след като островитяните дойдоха със звездата си Маркос Багдатис, пристигнал като N24 в света и достигнал до N8 в ранглистата на Асоциацията на тенисистите професионаристи. Нашите, макар и домакини, бяха без първата си ракета Григор Димитров. 20-годишният талант от Хасково израсна много в последните години, а от вчера е с ново рекордно класиране в кариерата си - 59-и в света. Само че Багдатис отстъпи на увещанията на шефове и близки и поведе отбора си в битката за оцеляване. А нашият 20-годишен суперталант предпочете да играе на турнир в Нюпорт, САЩ, с награден фонд 442 500 долара, в който достигна до II кръг и спечели 7325 долара.
Капризите на тенис звездите да не играят за страните си не са от вчера. Големите сили - САЩ, Испания, Франция и т.н., отдавна свикнаха отборите им да бъдат представяни от второстепенни състезатели (във Фед къп - женският вариант на Дейвис къп). Дори и през уикенда в четвъртфинал в  Световната група за Испания срещу САЩ не игра доскорошният N1 в света Рафаел Надал. Но става въпрос за Световната група, а не за битка за оставане във Втора дивизия Европа - Африка.
Дори и Гришо да беше участвал, победата ни не беше в кърпа вързана. И заместниците му успяха да надиграят втория кипърец. А участвалият като първа ракета Димитър Кутровски се "озъби" на звездата Багдатис, стигал финал на Откритото първенство на Австралия. Та тенисистът от Лимасол е спечелил от тенис 4,4 млн. долара! Толкова, колкото всички наши тенисисти за всички времена не са и помирисали, включително и с премиите на Гришо досега. Изключваме феноменалните сестри Малееви.
Щеше ли и кога 23-годишният Кутровски - 576-и в света, спечелил от тенис скромните 14 518 долара, да срещне величие като Багдатис на корта? И даже да му бъде равностоен в мач, продължил повече от 3 часа? Или Цветан Михов да се задържи 92 минути на корта срещу именития кипърец? А Димитър Кузманов - 933-и в света от вчера, да запише първа победа в кариерата си за купа Дейвис, като сгази безапелационно Кристофорос Кутрузас с 6:2, 6:1 в мач, макар и без значение към крайния изход на сблъсъка?
"Имаме добър отбор. С Григор ще бъдем още по-силни. Бих казал дори, че с този състав не сме за трета група, а по-скоро за първа", коментира капитанът-селекционер на мъжкия ни тим Огнян Илиев. Следващата година отборът ни ще се състезава с екзотични (и непретенциозни) съперници като Андора, Сан Марино, Албания, Норвегия, Армения, Грузия, Исландия, Македония, Черна гора, Литва, Гърция и Малта. Там поне се играе само в турнир и само в рамките на една седмица, като отборите се разделят на четири групи, в които всеки среща всеки. Срещу тях дори и без Гришо вероятно ще се върнем във Втора лига. А подгласниците му у нас след срещите с Багдатис трупат опит и самочувствие. Гришо пък не изразходва физически и психически усилия в битките с Кипър. Все пак нашият талант е едва 20-годишен. Постоянните му участия в турнири, освен с рекордните му класации, с които се гордеем, трупат у него не само точки и пари, но и травми, нерви, неизменни спадове и възходи в кариерата. Световните специалисти му предричат бляскава кариера и изтъкват, че по някои показатели надминава Роджер Федерер на същата възраст. Така че по-добре без Гришо да растат и негови заместници, които да се опитат да излязат от сянката му, а не да останат в миманса.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 289

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 266

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 260

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 288

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ