27 Април 2024събота07:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Стълкновение и сливане в образи

Първа съвместна изложба на артистичното семейство Анна Тихонова и Юлиан Йорданов в галерия "Ларго" във Варна

/ брой: 149

автор:Надежда Ушева

visibility 202

До 25 септември за повече от два месеца  варненската галерия "Ларго" се превръща в свят на графиката. Международният Екслибрис конкурс във  Варна, организиран от галерията, ще се проведе за трети път през август. Анонсиращо проявата събитие е прекрасната съвместна изложба - графика на артистичния директор на конкурса Юлиан Йорданов и неговата съпруга, член на журито - беларуската художничка Анна Тихонова-Йорданова. Изложбата се нарича "Стълкновение - сливане" -  второто й издание след експозицията със същото заглавие, представена през юни в китайския град Тианджин. Това е първата съвместна изложба на артистичното семейство във Варна.
Юлиан показва 15 малки графики, изпълнени с офорт и акватинта, а Анна се представя с деветнадесет офорта в малък и среден формат. Двамата художници излагат и съвместна творба.
Двамата художници са напълно различни - като пол и като националност, като характер и темперамент, като светоусещане и артистичен подход, като начин на работа и себеизразяване, като творчески интереси, технически способи и начини на работа. Юлиан е по-динамичен, Анна е по-лирична. Неговите творби често излъчват мощ, експлозивна енергия, агресивното мъжко начало. Нейните творби често са като лека, ефирна мелодия, носеща се из въздуха. Юлиан претворява темите, като ги разработва като създател, а Анна може да претвори същите теми като съзерцател. Офортите на Юлиан са винаги пълни с детайли, прецизни и подробни като композиция, ангажиращи зрителя до най-малкия детайл, фокусирани върху темата и развиващи бурно и стремглаво авторовата идея. Офортите на Анна са по-обобщени, по-философски, при нея историята се разказва с дейното участие на въображението на зрителя. Композицията винаги е изпълнена с лекота, с женска чувственост и артистизъм. Затова и едната част на темата на експозицията е "Стълкновение". Стълкновение на теми, идеи, светоглед, на два  творчески характера, на представители на два народа, ако щете, на две личности, живели и формирали се в два свята.
Втората част е озаглавена "Сливане". Защото, колкото и различни да са като хора и като творци, двамата артисти - все пак са семейство. Работят заедно, пътуват заедно, отглеждат децата си заедно, творят заедно, спорят, смеят се, грижат се един за друг, вдъхновяват се един друг. След моментите на стълкновение на идеи, идват моментите на сливане на вижданията, моментите на взаимно допълване и обогатяване. Така в ателието на двамата често се раждат офорти на една и съща тема, но разработени по два различни начина.
Изложбата, която потапя в свят на нимфи, елфи, приказни и митологични герои, може да се разгледа до 7 август в галерия "Ларго" във Варна,  ул. "Хан Крум" 8, научи ДУМА от галеристката Нели Вълчева.
Анна и Юлиан Йорданови са в морския град не само за откриването на своята изложба, но и за журирането на конкурсните творби в третото издание на конкурса. Петчленното жури начело с Димо Колибаров ще работи и ще определи наградите. На 8 август ще бъде открита изложбата с подбраните произведения и ще бъдат обявени лауреатите.







За художниците:

АННА ТИХОНОВА-ЙОРДАНОВА е родена на 7 ноември 1977 г. в Минск, Беларус. През 2002 г. се дипломира в Беларуската държавна академия за изкуства, специалност графика. От 2004 до 2007 г. Анна е аспирант със специалност изкуствовед. Тя е автор на научноизследователски публикации за беларуския и европейски екслибрис. Има 11 самостоятелни изложби в Беларус, Швейцария,  Германия, Белгия, Китай, България. Тихонова участва в над 90 представителни изложби на най-престижните конкурси и биеналета за екслибрис и малка графика в света, където печели 18 награди. От 2011-а за няколко години е ръководител на научния и изложбения отдел в Музея на модерното изкуство в Минск. От 2013 г. живее и работи в София, заедно със съпруга си.
ЮЛИАН ЙОРДАНОВ е роден на 16 декември 1965 г. в Ловеч. През 1995 г. се дипломира в НХА "Николай Павлович", специалност графика при проф. Петър Чуклев. Има 34 самостоятелни изложби в престижни галерии в България, както и в чужбина -  Германия, Турция, Белгия, Беларус и Китай. Йорданов има над 55 участия в най-престижните световни форуми за графика и екслибрис, където печели повече от 20 награди.


13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ