29 Март 2024петък13:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руската Агата Кристи убива насън

Престъпни афери излизат наяве в романите на Анна Данилова, която от няколко години живее край Шумен

/ брой: 157

автор:Дума

visibility 131

Определяна като "руската Агата Кристи" и "кралицата на психологическата интрига", Анна Данилова е авторка на 40 криминални романа. Още първият от тях - "Когато ме нямаше", й осигурява дългогодишен договор с най-голямото руско издателство "ЕКСМО" и сега тя е един от най-продаваните му автори. Анна Данилова всъщност е псевдоним, както и други съвременни руски писатели са станали известни не с рождените си имена. Псевдонимът е измислен от издателите й. Истинското й име е Анна Дубчак и под него писателката е издавала други книги - чиклит и психологическа проза. В Турция например я издават като Анна Каплан. Но безспорно най-популярното й име е Анна Данилова, с което е известна като авторка на високо тиражните си криминални романи. Писателката има едновременно музикално и литературно образование. В Консерваторията е завършила теория на музиката и пиано, а в Литературния институт "Максим Горки" - литература в класа на Владимир Орлов, автора на превеждания и у нас роман "Алтистът Данилов". Място на действие в романа й "Игри с тъмното минало" е българският град Созопол, където рускиня среща своя позната, смятана за убита, а не след дълго умира руски турист. Главната героиня трябва да разгадае сложната плетеница от престъпления, в които се оказва замесена и самата тя. Романът е написан през есента на 2005 г., когато Анна Данилова е била на почивка в Созопол. Казали й, че това е тих, приказен град, същински музей. "Направи ми колосално впечатление. В този град усещаш мистика на всяка крачка - шумът на морето, мъглата, свечеряването, тъмнината. Сякаш е подготвен като декор за заснемането на мистичен трилър. Но най-силно впечатление ми направиха некролозите, които са разлепени навсякъде. Разхождаш се и от тези некролози те гледат сякаш живи хора. Тогава ми се стори, че видях моя съседка, която изчезна преди време безследно и от милицията решиха, че може и да е убита. И това беше подтикът да напиша романа "Игри с тъмното минало" - разказва писателката. "Когато срещнах Юлиян, разбрах, че това е любовта на живота ми. Бях омъжена, но се разведох и го последвах в родината му" - споделя Анна, която вече живее в България, на уединено и тихо място край Шумен. "Чужди пари в ръцете ти" е третият й криминален роман в превод на български след "Когато вече ме нямаше" и издадените в един том "Дамата от Амстердам" и "Игри с тъмното минало". Публикуваме интервю с писателката, предоставено на ДУМА от ИК "Персей".

- Колко човека сте "убили" досега?
- Не съм ги броила. Имам петдесетина криминални романа. Във всеки от тях има средно по 3-4 убийства. Значи се получава, че съм "убила" между 150 и 200 човека. Страшно е, нали?
- Тежат ли ви на съвестта?
- Доскоро не се бях замисляла, но явно ми тежат. Напоследък вече три пъти сънувам един и същ сън - че съм убила някаква жена. Събуждам се посред нощ с непоносимо чувство за вина. В реалния живот никого не съм убивала, но имам усещането, че зад вратата, която ще отворя, ме чака човек, който ще ми каже: "Защо ме уби?" Започвам да се чувствам като eдна моя героиня - момиче, което е извършило убийство. Тя психясва и започва да й се струва, че стените, леглото, лампата в стаята й ще паднат върху нея. Или пък в друг случай - че тази стая не е нейна...
- Лесно ли се убива?
- Зависи от мотивите. Но мисля, че в подсъзнанието на човека е заложено убийството, любопитството към смъртта. Нали знаете как хората се стълпяват и гледат погребение, интересно им е... А погребението е нещо страшно, неестетично, стряскащо. Най-втрещяващи са некрофилите, които правят секс с трупове. Чела съм научни трудове и съм разговаряла с едни от най-големите специалисти по темата. Оказва се, че има много такива хора, на които им харесва всичко, свързано със смъртта - трупове, морга, гробище. Около нас има такива некрофили, но по нищо по-различно във външния им вид не може да ги разпознаете. И все пак внимавайте с кого се ръкувате!
- Има някаква мистика в това, за което разказвате.
- Неведнъж около мен са се случвали невероятни, мистични неща. Например в Русия имах нужда от майстор, който да ми постави плочки в кухнята, и майка ми препоръча един син на нейна съседка. Той дойде и започна да работи. Исках да му направя чай, но той си донесе негов - много силен чай, чефир. А такъв пият хората в затвора. Тогава забелязах и татуировки по ръцете му. Направо ме хвана страх: Какъв майстор ми е пратила майка ми! Събрах смелост и го попитах дали е бил в затвора. И той ми каза, че е лежал 15 години за убийства. За убийства! Не за едно убийство! Разказа ми, че първия път убил свой познат в пиянска свада. После в затвора пак му се наложило да убива - разбрал, че затворници от противникова групировка планират да го убият. За да им се противопостави, скрил една игла за плетене в ръкава на куртката си. Разбрал кой е човекът, който трябвало да го убие през нощта, тръгнал след него и го намушкал с иглата в стомаха. Каза ми, че влязла като в масло. Намушканият веднага умрял. И така на моя майстор му удължили присъдата. Когато излязъл от затвора, не могъл да си намери работа. Та майка му се примолила на моята да му намери нещо и тя ми го пратила. Година след като ми постави плочките, разбрах, че е бил натопен в някакъв обир, отново го вкарали в затвора и там умрял. И в деня, когато е умрял, всичките плочки, които беше сложил той, изпопадаха от стените в кухнята ми. Ето това е мистика!
- Описвате ли истински престъпления в романите си?
- Бих казала, че във всичките ми сюжети има нещо реално - хора, случаи, престъпления... Просто сменям истинските им имена.
- А ползвали ли сте информация от другата страна на закона?
- Работила съм като журналист. Срещала съм се с големи престъпни босове. Те по нищо не издават влиянието, което имат, държат се като нормални хора. Научила съм немалко от тях, но не бих искала да го огласявам.
- Какви са мотивите, които карат човек да убие?
- Различни. В криминалетата на Агата Кристи основният мотив често е някакво наследство, което разпалва престъпни страсти. При нас в Русия преди години това не беше мотив, защото хората не притежаваха такива богатства, че да подтикнат някого към убийство. Сега вече някои натрупаха имоти, много пари и това става мотив за престъпление. Така например получих информация за един много богат човек, който искал да се разведе и да се отърве от жена си, без да й даде нищо. Акциите били придобити по време на брака и жена му имала право на половината от тях. Но баровецът изфабрикувал заедно с адвоката си документи, доказващи, че акциите са купени преди женитбата им. Така съпругата била измамена и не получила нищо. Но никое престъпление не остава безнаказано! Дори и съдът да те оправдае. Само месец след като изиграл жена си, този богаташ загинал заедно с любовницата си в руска баня, в която гръмнал газовият котел.
- Страшно звучи. А мислите ли, че и в най-глобалните престъпления и конспирации има лични мотиви?
- На практика се получава така. Обтегнати отношения между хората пораждат престъпления. В един от романите си разказвам за едно от големите и шумни убийства в Русия. Популярен и обичан от всички свещеник (беше медийна личност) бе наръган близо до дома му. След това разбрах от мои близки в следствието, че в убийството му е имала пръст жена му, а мотивът били някакви древни ръкописи. Животът често ни показва много по-шокиращи неща от тези, които могат да бъдат измислени.
- И какво, оказва се, че в много случаи най-близките хора на убития са самите извършители или наемат някого да извърши престъплението?
- Показва го самият живот, аз просто го пренасям на страниците. В един нашумял случай, който превърнах в роман, за убийството на една жена, първо бяха подхвърлени на следствието политически мотиви. След това се разбра, че мъжът й я е убил.
- Май не се притеснявате да описвате хора с власт в романите си?
- Това не ме притеснява ни най-малко. Ако някой се познае в конкретен герой, по-скоро предпочита да не вдига шум и се надява други да не го разпознаят. В "Когато вече ме нямаше" описвам точно такъв губернатор на голям руски град, когото нарочно не назовах. Той е всесилен, но си набелязва младата и красива съпруга на адвоката си и това поражда цяла мрежа от престъпления, в която не е ясно кой кого и защо убива.
- Страхувате ли се, че изнасяте в книгите си случаи, които са потулени, и влиятелни хора не желаят истината да излезе наяве?
- Ще излъжа, ако кажа, че не се страхувам. Книгите ми все пак са художествена литература - малко или много са предназначени за забавление. Но хора, посветени в реалните събития, които описвам, могат да разпознаят конкретните личности и случаи.
- Сега, когато сте в България и опознавате нашата действителност, ще напишете ли нещо за българо-руските престъпни връзки?
- Имам такава идея. Имам и достъп до информация, но засега не искам да разкривам повече.



Докато чака пред паметника на Пушкин в Москва свой познат, при Дина Караваева притичва непозната жена, пъхва в ръцете й пакет и казва: "Сега животът й е във вашите ръце!" Дина няма време за въпроси, защото жената изчезва веднага. Оказва се, че в пакета има петдесет хиляди долара. Какво трябва да направи Дина? Да задържи парите за себе си? Но в пакета има и скъсана коледна картичка, адресирана до някаква тайнствена Розмари в почивна станция, както и инициали на подателя. Дина тръгва да търси тайнственото момиче, което вероятно е попаднало в беда. В същото време в московски апартамент е убита млада жена със същите бяло яке и червени ръкавици, шал и барета, с каквито е била и Дина в момента, в който пакетът с парите се оказва неочаквано в ръцете й...

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ