29 Март 2024петък10:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Народна медицина

Дивият кестен е благ знахар

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 2376

Според изследванията на проф. С. Консулов, плодът на кестена излъчва т.нар. витални лъчи, които ни зареждат с енергия. И не е случайно, че добре информираните хора слагат кестени под възглавницата си. От кестена кажи-речи се използва всичко: и зелените листа, и цветовете, и кората, и плодовете на растението. Кората се събира рано напролет, преди да се разлистят дърветата, по време на сокодвижението в растението. Семената се берат през септември-октомври.
Смята се, че дивият кестен притежава съдосвиващо, противовъзпалително, болкоуспокояващо, капиляроукрепващо и обезболяващо действие. Освен това той понижава ненормалната увеличена склонност към кръвосъсирване и образуване на тромби, както и вискозитета на кръвта. Някои специалисти смятат, че лечебното действие е резултат на сбора от ефектите на съдържащите се в кестена биологично активни вещества, които обаче трябва да се прилагат локално.
Народът го използва за лечение на хемороиди, разширени вени, тромбофлебити и трудно заздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване. В българската народна медицина семената на дивия кестен се използват при бронхит, кашлица, болестта на Бюргер, подагра, напоследък и при тумори. Доказано е, че екстракт от конски кестен понижава холестероловото съдържание в кръвта и оказва благоприятно влияние

При атеросклероза


Препоръчва се и за лечение на смилателни нарушения, подагра, ревматизъм, ишиас и др.
Екстрактът от дивия кестен влиза в състава на кремове против слънчево изгаряне, прилага се външно за бани при невралгии и мускулни болки. Добри резултати се наблюдават при употребата му при хипертрофия на простатата. Клинично е доказан благоприятният ефект на гъстия екстракт от билката при синузит.


Против хемороиди и разширени вени

1. От ситно нарязани семена се приготвя запарка от 1 кафена лъжичка билка и 300 мл вряща вода. След 2 часа киснене запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден.
2. От листата и корите се приготвя отвара - 1 супена лъжица листа или 1 ч.л. кори се варят 10 мин. с 300 мл вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.


При ревматизъм и ишиас

За разтриване при ревматизъм и ишиас, както и при флебит, хемороиди спукайте и накиснете за 15 дни в силна ракия кестенови плодове в съотношение 2:10 и си направете масаж със сместа.
При нарушено отделяне на жлъчен сок, хронични разстройства на храносмилането, кашлица с различен произход се препоръчват отвари от плодовете и корите, както и счукани пресни листа.
При невралгии и за погасяване на възпалителните процеси в мускулите се правят вани с препарати от кората.
Вътрешно приложение - 1 кафена лъжичка ситно нарязани семена се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 2 часа. Пие се по 100 мл 15 мин. преди ядене 4 пъти дневно. Кората се употребява по същия начин, като се вари 10 минути.
 В по-големи дози билката е отровна! Да се приема по лекарско предписание!
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ