25 Април 2024четвъртък16:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

В Братислава за един уикенд

Словашката столица е чудесно място за отмора и разходка

/ брой: 149

автор:Деси Велева

visibility 3306

Братислава не е много популярна туристическа дестинация, но е чудесно място за кратко пътешествие в опит да се запознаете с историята на тази млада европейска столица, която е била в пределите на различни държави. Нискотарифните полети на авиокомпаниите правят пътя дотам доста евтин и няма да съжалявате, ако посетите столицата на Словакия за един уикенд.

Както е добре известно, градът е разположен на река Дунав и има население под половин милион души. През годините е носил имената Прешпорок, Пожун, Прешпурк, Истрополис, Преслава и Пресбург. Имало е идея градът да бъде кръстен дори Уилсъновград на американския президент Удроу Уилсън, но в крайна сметка през 1919 г. е избрано името Братислава - на средновековния бохемски владетел Бретислав

I.
Столицата на Словакия много прилича на София, но и много се различава от нея. Цялостният й облик напомня на българската столица - има квартали с панелки, не добре запазени стари сгради, постройки-символи на соцархитектурата. През последните 1-2 десетилетия Братислава може да се "похвали" с редица безразборно появили се високи сгради с претенции за небостъргачи, избуяли на различни места. Накацали тук-там без никаква идея за зониране според предназначението им, те определено поставят черна точка на управниците на Братислава.
В разгара на лятото градът прилича на българската столица и по множеството затворени улици заради ремонти, шумната техника и прахта, която създава дискомфорт на жителите му. За разлика от София обаче Братислава може да се похвали с повече чистота, липса на безпризорни кучета, добре организиран трафик и практически нулеви задръствания. В града няма метро, но има отлично поддържан автобусен, тролеен и трамваен транспорт. Отдавна е решен въпросът и с цената на пътуването - тя зависи от продължителността на превоза и от изминатото разстояние. 70 евроцента излизат 15 минути в двете централни тарифни зони, 90 евроцента струва 30-минутно пътуване, а 1,20 евро са 60 минути, но в три зони. Интересен е фактът, че за деца и пенсионери цените на единичните билети са наполовина от редовната тарифа. Билет за 24 часа пък излиза 3,50 евро. Картите се продават на всяка спирка от автомат, а при качване в превозното средство веднага се валидират на други машини. От летището тръгват два автобуса към града, които са част от редовния градски транспорт и цената на билета е същата като за града.
Хотелите в словашката столица не са много евтини, но има вариант да се наеме апартамент на по-скромна цена. Дори да е далеч от стария град, който е притегателното място за туристите, няма да е проблем да се използва градският транспорт за няколко спирки. Две са местата в Братислава, които задължително трябва да се посетят - Братиславски храд (замък) и Стария град.
Безспорно най-привлекателната точка за туристите в града е замъкът, който се издига на хълм в близост до река Дунав. Вечер той е мощно осветен от прожектори и се вижда от съседна Австрия. От него се открива прекрасна гледка към по-голяма част от Братислава. А един град никога не може да разкрие красотата си, ако няма едно високо място, което да предостави панорамен изглед на гостите си.
Строежът на крепостта започва през Х век, но столетие по-рано на нейното място е имало римски пограничен пост. Още в самото начало мястото става една от най-важните крепости в кралство Унгария. Пред ХV век е изграден голям двуетажен дворец, с четири кули и четири порти. Първа е построена югоизточната порта, кръстена на Сигизмунд, а по-късно и портите на Николай, Леополд и Виенската порта. Най-високата Кула на короната в югозападния ъгъл е 47 метра. Първоначално замъкът е изграден в стил късна готика, но при следващите реконструкции през ХVІ и ХVІІ век са участвали италиански майстори, които са строили в стил ранен барок. На по-късен етап в замъка са извършени 19 коронации на унгарски крале. ХІХ век бележи упадъка на крепостта, когато тя е унищожена от пожар и остават само руини. Чак през 50-те години на ХХ век започва възстановяването на замъка. Днес из залите му са подредени експонати от различни периоди - от Средновековието до съвремието. Входът за музейната част е 10 евро.
Другото място в Братислава, което не бива да се пропуска, е старият град, който е пълен с площадчета, кафенета и ресторанти, стари сгради, които правят атмосферата неповторима. Хвиездеславовият площад е известен с това, че там започва Нежната революция през 1989 г. На главния площад пък се намира дворецът Примаси, в който Наполеон подписва Пресбургския мирен договор след победата си над Австрия и Русия при Аустерлиц. Михалската порта пък една от най-старите постройки в словашката столица. Построена е около 1300 г., но е реконструирана през ХVІІІ век.
Католическа Братислава е пълна с църкви, които по време на служби са претъпкани, а често хората остават и навън пред вратите. Най-известната от тях е готическата църква "Свети Мартин", построена между ХІІІ и ХVІ век. По време на Унгарското кралство в нея се правят коронации и сватби на кралското семейство. В близост до стария град е Синята църква, построена в архитектурния стил ар нуво. В подобен стил е и съседната сграда на гимназията на града.
Според официални данни Братислава е трета в класацията на европейските столици по най-малко зелени площи на човек, но това по никакъв начин не личи поне в центъра. В него има множество дървета, които дават сянка за отмора на хилядите туристи.
Полезно е да се знае, че освен в частни апартаменти и хотели, в Братислава може да се отседне и в ботели - плаващи по Дунава хотел. Няма начин да не поискате, ако не да ги посетите, поне да ги видите от крайбрежието как цепят водите на хубавия син Дунав. Корабчета предлагат и пътувания по реката без преспиване.
Два дни са достатъчни, за да се разгледат забележителностите на словашката столица. Ако сте отседнали там за повече време, най-доброто решение е да го използване за посещение на най-близката столица на друга държава, разположена до Братислава - Виена. Дотам пътуват влакове, автобуси и корабчета. Цените са символични и започват от 5 евро на човек, а автобусите тръгват на всеки час. Така ще използвате времето си по най-добрия начин, а ще разгледате и повече интересни забележителности.









Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 358

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 287

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ